Thailand heeft meer dan twee ton ivoor vernietigd dat door middel van smokkel het land is binnen gekomen. De commerciële waarde wordt geschat op € 2.6 miljoen. 

Thailand vernietigt ivoor
Bewerkte ivoren slagtand | Foto: Wikimedia Commons

Er wordt al jaren druk uitgeoefend op de regering van Thailand om de illegale handel in onder andere ivoor aan te pakken. Het land vormt een belangrijke doorvoerhaven naar Vietnam en China, waar de vraag naar illegale dierlijke producten alleen maar lijkt toe te nemen.

Dierenrechtenorganisaties spreken dan ook over een mijlpaal die bereikt is met de vernietiging van de grote hoeveelheid ivoor door de Thaise autoriteiten. De afgelopen tijd heeft de Thaise overheid allerlei campagnes gevoerd om diens bevolking te informeren en bewust te maken van de ernst en schade van stroperij en illegale handel. Ook is in januari dit jaar een wet bekrachtigd die de autoriteiten beter in staat stelt in te grijpen.

Premier Prayut Chan-o-cha was aanwezig bij de vernietiging en zei:

“Olifanten zijn het nationale symbool van Thailand en worden zwaar bedreigd door stroperij en handel. Dit is om te laten zien dat de Thaise overheid vastberaden is te vechten tegen illegale handel in ivoor en dat zal doen in overeenstemming met de internationale regels. […] Ik zal corruptie en onwetendheid met betrekking tot deze zaak niet langer tolereren.”

Al in 1989 werd handel in ivoor verboden. Er gaat inmiddels echter zo enorm veel geld om op de zwarte markt voor ivoor, maar ook voor neushoornhoorns en andere producten van bedreigde dieren, dat illegale handel moeilijk een halt toe te roepen is. Vooral in Aziatische landen is de vraag groot, met alle gevolgen van dien. De aantallen olifanten, neushoorns, tijgers en andere dieren die de dood vinden aan de hand van stropers zijn schrikbarend hoog.

Bronnen: NOS.nlYahooNewsDigest ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.