Vijf dierenrechtenorganisaties hebben een brandbrief gestuurd naar de Vaste commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de 1.413.660 kippen, kuikens, eenden en kalkoenen, die vanwege de vogelgriep in nog geen 4 maanden tijd door vergassing gestikt en vernietigd zijn. Daaronder zaten 167.600 dieren die preventief vergast zijn. Vogelgriepslachtoffers door overheidsbeleid.

'1.413.660 vogelgriepslachtoffers door foute aanpak overheid'
Vergassing van kippen op door vogelgriep getroffen pluimveebedrijf | Foto (Sint-Oedenrode 21 02 ’21): 1037 Against Animal Cruelty

In de brandbrief hekelen Comité Dierennoodhulp, Diervriendelijk Nederland, Dierenrechten Alliantie, Rechten voor al wat leeft, Ganzenbescherming Nederland en Animal Earth de huidige aanpak tegen vogelgriep van de overheid. Sandra van de Werd spreekt namens de samenwerkende dierenrechtenorganisaties:

“Het is bizar dat er zo met dieren wordt omgegaan, hun leven lijkt nog minder waard dan een wc-rol. De overheid had al deze dieren al lang kunnen beschermen tegen vogelgriep met een vaccin, maar economische belangen acht men belangrijker dan het onnodig veroorzaken van enorm veel dierenleed.”

De dierenrechtenorganisaties hebben in de brandbrief een flink aantal vragen aan de politici gesteld, onder andere hoeveel geld de burger voor al dit ruimen in de vorm van belasting meebetaalt? En over welk extra dierenleed er ontstaat vanwege de vervoersverboden die op veel plaatsen gelden?
.

Brandbrief: Verplicht vogelgriepvaccin voor pluimvee

.
De organisaties willen dat er gestopt wordt met preventief ‘ruimen’ en dat er ook niet langer ‘geruimd’ wordt bij laag pathogene vogelgriep.  Er moet op korte termijn overgegaan worden op vaccineren tegen de vogelgriep bij kippen, kalkoenen en eenden. En wil men een grotere en gevaarlijkere pandemie dan corona voorkomen, dan is een snelle afbouw van deze dierenindustrie noodzakelijk. Deze is immers schadelijk voor de gezondheid van de mens, maar ook bijzonder dieronvriendelijk.

Bron:

  • Persbericht Comité Dierennoodhulp/Diervriendelijk Nederland/Dierenrechten Alliantie/ Rechten voor al wat leeft/Ganzenbescherming Nederland/ Animal Earth
  • Lees ook:
    .

Karen’s blog: Zoveelste ‘ruiming’ een feit, het roer moet om!

Vogelgriep, ziekte in een verziekte industrie