Een bizarre discussie is in Frankrijk weer losgebarsten rond de bedreigde zangvogel de Ortolaan. Vier topkoks zijn de mening toegedaan dat het een weekend per jaar moet zijn toegestaan om deze vogels te vangen en op te eten.

ortolaan
Foto: Vitalii Khustochka via Wikimedia Commons

Niet alleen het doden van de vogels is omstreden. Ook de manier de manier waarop dit gebeurt is op zijn zachts gezegd bizar. Omdat de Ortolaan alleen ’s nachts eet, wordt het dier, nadat hij is gevangen, in een klein donker doosje gestopt en vervolgens vetgemest. Als de vogel eenmaal vet genoeg is, wordt hij verdronken in armagnac, een sterk alcoholische drank.

Het vangen van de Ortolaan is al jaren verboden, maar helaas zijn de vogels nog steeds op de zwarte markt verkrijgbaar. Een klaargemaakte Ortolaan kost zo’n 300 euro.

In Nederland is de Ortolaan overigens zo goed als uitgestorven als gevolg van de enorme veranderingen op het platteland. Zo zijn heggen en houtwallen verdwenen, en de teelt van bijvoorbeeld haver, rogge en hakvruchten is afgenomen en vervangen door mais voor veevoer. Ook het gebruik van bestrijdingsmiddelen is een van de oorzaken van het verdwijnen van deze bijzondere vogel.

Bronnen: De Morgen, Vogelbescherming ©PiepVandaag.nl