Opnamen uit het regenwoud van Centraal-Afrika vertonen indrukwekkende beelden  en geluid van het gedrag van olifanten. Dankzij nieuwe technologie konden onderzoekers met verbluffende helderheid de geheimen van de wereld van bosolifanten vastleggen.

Bosolifant
Bosolifant

Peter H. Wrege, directeur van het Elephant Listening Project (ELP) op het Cornell Lab of Ornithology waar we al eerder over berichtten, heeft meer dan 300.000 uur geluid opgenomen in het regenwoud waarvan 30.000 uur bestaat uit de roep van olifanten die al wat olifantengeheimen kan onthullen.

Wrege en zijn team komen drie keer per jaar naar het regenwoud in Centraal-Afrika om daar microfoons in bomen te plaatsen die zes maanden lang geluid oppikken, hoofdzakelijk van de bosolifant.

De meeste mensen hebben wel eens het trompetgeluid van een olifant gehoord. Dit lawaai maken ze om opwinding, nood of agressie te uiten. Maar wat nog interessanter, en betekenisvoller, is, zijn de extreem lage infrasoundgeluiden die de olifanten uitstoten. Deze geluiden zijn de focus van het onderzoek van Wrege. Je kunt ze horen op verschillende kilometers afstand. Wrege ontdekte dat dit kan dienen voor verschillende doeleinden.

Meestal nemen de apparaten het geluid op van een moeder die haar baby’s roept.

“Dan vertelt ze dat het tijd is om weg te gaan”, zegt Wrege. “Of dat ze op moeten schieten. Wat we opnemen is vrouwelijke olifanten die praten tegen hun kinderen en met elkaar praten. Mannetjes hangen wat rond en zijn stil.”

Hij voegt daar aan toe dat vrouwen elkaar groeten met een opvallend ‘gerommel’, zelfs als ze elkaar heel lang niet hebben gezien. Hij heeft ook het gedrag van olifanten opgenomen op infraroodvideo, deze technologie is nooit eerder op deze manier gebruikt.

Volgens Wrege lijken de olifanten geleerd te hebben dat het veiliger is om ’s avonds wat meer uit elkaar te gaan, omdat er dan minder stropers zijn. Dat is opmerkelijk. Door het dichte bladerdek was het bijna onmogelijk om ze te observeren. Daarom gebruikte Wrege een infraroodcamera. Deze nam een spectaculair beeld op van parende olifanten en de fascinerende sociale interacties, zoals vrouwtjes die zich rond het vrouwtje haasten dat net had gepaard. Dit gedrag was nog nooit eerder gezien.

De microfoons van Wrege pikten ook andere geluiden op van het regenwoud: chimpansees, vogels en, helaas, ook de geluiden van stropers. Hij heeft geluidsopnames van geweerschoten en geluid van stropers die een olifant slachten, een verschrikkelijke opname, zelfs zonder zicht.

Het stropen van deze bosolifanten is een van de grootste stropersproblemen in de wereld. Volgens schattingen zijn er 100.000 bosolifanten die nu nog leven. In 1993 waren dat er nog 500.000. Op een gemiddelde basis worden er 100 bosolifanten per dag vermoord. Net als bij andere olifantsoorten, wordt het ivoor uit het gezicht gehakt. Dit kan 1300 dollar (950 euro) per pond op de zwarte markt opleveren.

Wrege hoopt dat de technologie zich meer ontwikkelt en gebruikt kan worden als een realtime stropersalarm voor rangers en natuurbeschermers. Het kan weinig doen ter voorkoming van aanvallen, maar de microfoons kunnen autoriteiten waarschuwen wanneer er een aanval is om de stropers dan op te pakken.

Ondanks het stropersprobleem zegt Wrege dat nog niet alles is verloren voor de bosolifanten. In feite, in vergelijking tot andere olifanten, gelooft hij dat deze soort “de grootste kans heeft op een normale levensstijl.”

“Er zijn genoeg redenen om geen hoop te hebben”, zegt hij. “Maar er is altijd een kans.”

Eerder toonden de opnames aan dat er illegaal werd gejaagd in Loango National Park in Gabon. Hierdoor werd een antistropersteam aangesteld in dit beschermde gebied.

De camera’s van Elephant Listening Project maken leggen ook heel aandoenlijke beelden vast:

Bron ©PiepVandaag.nl Barbara Schriek