Uitstel van executie voor schaap Jack

Benice Celik is ten einde raad en plaatste gisteren een noodoproep op Facebook. Haar schaap Jack staat tot haar grote verbijstering bij het slachthuis. Benice wil niets liever dan Jack daar weghalen. Maar dat mag niet, want van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) mogen dieren die eenmaal op het terrein van het slachthuis zijn daar niet levend vandaan komen.

schaap Jack

Schaap Jack | Foto: Benice Celik

Een inspecteur van de NVWA gaf Benice te kennen:

“Of je meldt Jack af bij bij RVO en dan wordt hij vrijdag geslacht en als dat niet gebeurd dan wordt Jack vrijdag vernietigd.”

Toch verkocht
Benice heeft Jack aan een bevriende hoefsmid uitgeleend, zodat hij het gras daar kort kon houden. In principe mocht de hoefsmid Jack houden, alleen mocht hij het schaap nooit verkopen en ook als hij ziek of gewond zou raken zou Jack teruggaan naar zijn eigenaar. Buiten medeweten van Benice is Jack ondanks deze afspraken toch verkocht.

schaap Jack

Foto: Benice Celik

Benice kwam er achter dat Jack bij het slachthuis stond omdat ze gebeld werd door iemand die zich de eigenaar van Jack noemde. Hij wilde het schaap laten slachten want hij zou een gebroken poot hebben. Er moest nog een formulier worden ingevuld door de formele eigenaren. Voordat het een dier geslacht kan worden moet het namelijk worden afgemeld bij de RVO.

schaap Jack

Foto: Benice Celik

Regels
Benice is Jack gaan opzoeken in het slachthuis en daar bleek dat hij helemaal geen gebroken poot had. Maar het schaap, als rechtmatige eigenaar, meenemen naar huis bleek tot haar wanhoop niet mogelijk. Het slachthuis wil graag meewerken maar de NVWA houdt vast aan de regels.

schaap Jack

Foto: Benice Celik

De noodoproep op Facebook heeft inmiddels zoveel commotie opgeleverd en landelijke media aandacht dat de NVWA Benice gisteravond laat nog heeft gebeld om haar te laten weten dat zij het slachthuis opdracht hebben gegeven Jack vandaag niet te doden.

Aangifte
Benice doet vanochtend in ieder geval aangifte bij de politie:

 “Mijn hoop is dat Jack zo snel mogelijk terugkomt en dat we hem kunnen knuffelen en nooit meer loslaten.”

schaap Jack

Foto: Benice Celik

©AnimalsToday.nl

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Harry Timmer zegt:

  Beste Bernice Celik,

  Daarom was hij naar vrienden verhuist, met de voorwaarde dat hij nooit verkocht zou worden.

  Wat een verschrikkelijke ROTZAKKEN die vrienden, nooit meer contact met dat soort mensen hebben, de ROTZAKKEN!!

 2. Kan iemand de NVWA even vertellen dat gebeurt in tegenwoordige tijd niet met een d is. :-(
  Daarnaast blij het uitstel, nu nog afstel.

 3. Alweer zo’n zwak argument van deze instantie , eerst niet goe reageren met het hele dier schandaal en nu een onschuldig schaap die er niet aan kan doen moet voor de regels van zo’ n domme instantie “Dood” Sorry sukkels , Stap eens uit jullie priciepes , hoe dom kunnen jullie zijn met jullie regels , wij hebben zelf schapen weet heus dat het slachthuis in goede wil is . Slachthuis zet dit schaap bij deze instantie op de stoep en laat het hen zelf dan doen.

 4. Boudewijn zegt:

  Maandje quarantaine moet kunnen toch?

 5. Jack is heel belangrijk voor de mensen van de GGZ maar ook voor de familie van Ginny ik zeg dit uit eigen ervaring want ik kom van de GGZ jack moet terug naar Ginny en haar familie dat is de beste voor jack en Ginny kan die namelijk weer lekker rond huppelen in de wei en gras eten.

 6. Dit schaap is in gezonde toestand en moet gewoon terug. Al die onzinnige regels hier ook.
  De eigenaar heeft het schaap niet verkocht,dit is onder valse voorwendselen.