Benice Celik is ten einde raad en plaatste gisteren een noodoproep op Facebook. Haar schaap Jack staat tot haar grote verbijstering bij het slachthuis. Benice wil niets liever dan Jack daar weghalen. Maar dat mag niet, want van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) mogen dieren die eenmaal op het terrein van het slachthuis zijn daar niet levend vandaan komen.

schaap Jack
Schaap Jack | Foto: Benice Celik

Een inspecteur van de NVWA gaf Benice te kennen:

“Of je meldt Jack af bij bij RVO en dan wordt hij vrijdag geslacht en als dat niet gebeurd dan wordt Jack vrijdag vernietigd.”

Toch verkocht
Benice heeft Jack aan een bevriende hoefsmid uitgeleend, zodat hij het gras daar kort kon houden. In principe mocht de hoefsmid Jack houden, alleen mocht hij het schaap nooit verkopen en ook als hij ziek of gewond zou raken zou Jack teruggaan naar zijn eigenaar. Buiten medeweten van Benice is Jack ondanks deze afspraken toch verkocht.

schaap Jack
Foto: Benice Celik

Benice kwam er achter dat Jack bij het slachthuis stond omdat ze gebeld werd door iemand die zich de eigenaar van Jack noemde. Hij wilde het schaap laten slachten want hij zou een gebroken poot hebben. Er moest nog een formulier worden ingevuld door de formele eigenaren. Voordat het een dier geslacht kan worden moet het namelijk worden afgemeld bij de RVO.

schaap Jack
Foto: Benice Celik

Regels
Benice is Jack gaan opzoeken in het slachthuis en daar bleek dat hij helemaal geen gebroken poot had. Maar het schaap, als rechtmatige eigenaar, meenemen naar huis bleek tot haar wanhoop niet mogelijk. Het slachthuis wil graag meewerken maar de NVWA houdt vast aan de regels.

schaap Jack
Foto: Benice Celik

De noodoproep op Facebook heeft inmiddels zoveel commotie opgeleverd en landelijke media aandacht dat de NVWA Benice gisteravond laat nog heeft gebeld om haar te laten weten dat zij het slachthuis opdracht hebben gegeven Jack vandaag niet te doden.

Aangifte
Benice doet vanochtend in ieder geval aangifte bij de politie:

 “Mijn hoop is dat Jack zo snel mogelijk terugkomt en dat we hem kunnen knuffelen en nooit meer loslaten.”

schaap Jack
Foto: Benice Celik

©AnimalsToday.nl