De zogenaamde ganzennekkenbreker die in Gelderland ingezet gaat worden om ganzen te doden is illegaal. Volgens de dierenbescherming komt het apparaat niet voor op de lijst van middelen om dieren te doden, zoals beschreven in de Flora- en Faunawet.

Ganzennekkenbreker
Foto: Wikimedia Commons

De provincie Gelderland is hier inmiddels over geïnformeerd en de Dierenbescherming heeft een verzoek ingediend bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om er zorg voor te dragen dat er geen gebruik gemaakt wordt gemaakt van dit omstreden apparaat.

De Faunabeheereenheid Gelderland heeft in opdracht van de provincie het bedrijf V&T Faunabeheer ingeschakeld om 1.600 ganzen in 7 uiterwaarden op deze gruwelijke manier te doden. Het bedrijf krijgt daarvoor maar liefst 22.000 euro, wat bewijst dat het doden van ganzen, naast een zinloze vorm van ‘beheersing’, een lucratieve bezigheid is voor bedrijven die zich gespecialiseerd vinden in het doden van dieren.

Secretaris Teun Achterkamp van de beheereenheid meent dat het gaat om een ‘prima methode’, waarbij de dood direct zou intreden. De ganzen worden met de nek in het apparaat gelegd, waarna twee langs elkaar schuivende blokken de nek breken. Deze methode zou Arbo-technisch het meest vriendelijk zijn, omdat tot nu toe de ganzen met de hand de nek omgedraaid werden. Overigens meldt De Gelderlander dat niemand van de Faunabeheereenheid het apparaat ooit in werking heeft gezien. Ook krijgt niemand toestemming om het apparaat te bekijken.

Bron: Boerderij © PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.