Een jong schildpadje dat vorige week aanspoelde in Florida, bleek maar liefst 104 stukjes plastic in zijn maag te hebben. Het dier leefde nog toen het werd gevonden en overgebracht naar natuurcentrum Gumbo Limbo, maar heeft het helaas niet gered.

dode schildpad
Een klein schildpadje dat aanspoelde in Florida had 104 stukjes plastic in zijn maag | ©Gumbo Limbo Nature Center

Het is een triest gezicht; een foto van de dode karetschildpad, zo klein als een handpalm, met naast het lijfje alle stukjes plastic die uit zijn maag zijn verwijderd. Natuurcentrum Gumbo Limbo uit Boca Raton, Florida, deelde de foto op Facebook. Emily Mirowski, dierenartsassistente, geeft aan:

“Het dier was zwak en uitgemergeld toen iemand het vond op het strand. Nog voor ik hem grondig onderzocht, kon ik zien dat het niet goed ging met het schildpadje.”

Die zorgen bleken terecht te zijn. Artsen hebben nog geprobeerd het diertje te redden, maar dit is helaas niet gelukt.

Bewustwording

Toen de schildpad was overleden werd geconstateerd dat zijn maag vol zat met plastic, van ballonnen tot etiketten van plastic flessen. Het opgegeten afval geeft een dier het gevoel dat het vol zit, en daardoor eet het minder voedsel. Zo raakt het ernstig verzwakt.

“Het was hartverscheurend. Babyschildpadden denken dat dit voedsel is, waardoor de plastic stukjes in hun maag terechtkomen. Het is iets wat we al jaren zien, maar het is goed dat mensen de gevolgen ervan onder ogen krijgen. Hopelijk verandert dat iets aan de bewustwording. We moeten niet alleen op de juiste manier recycleren. Ook het gebruik van plastic in ons dagelijks leven moet drastisch verminderen.”

In deze periode spoelen veel jonge schildpadjes aan langs de kust. De dieren zijn verzwakt en hebben hulp nodig. Alle aangespoelde schildpadjes die overleden zijn, hadden plastic in hun maag. Niet de natuur, maar ons afval is veel van deze dieren fataal geworden.

Whitney Crowder van het natuurcentrum dringt er dan ook op aan dat ons gedrag moet veranderen.

“Overal in zee is plastic, van het wateroppervlak tot de bodem. Het is tijd dat we wakker worden.”


Bronnen:

@Animals Today Angelique Lagarde