Een jonge walvis werd vrijdag bevrijd door reddingswerkers voor de kust van Sydney. Het dier sleepte al bijna een week netten met zich mee, die worden gebruikt voor de kust om haaien te weren.

bultrugjong
Een jong bultrug is voor de Australische kust bevrijd van netten (foto ter illustratie) | CRESLI_Inc Flickr via Compfight cc

Honderden kilometers zwom de jonge bultrug al rond met de haaiennetten om zijn lijf, tijdens zijn reis naar het zuiden. Het dier was moe en gestrest, en het leek erop dat de walvis een deel van de netten in zijn bek had vast zitten. Eerder vorige week werd het ongelukkige dier waargenomen, maar het duurde nog een paar dagen voor het bevrijd kon worden van zijn last. Gelukkig lukte het een reddingstem om vrijdag dichtbij te komen en de netten door te snijden. De moeder van het dier maakte dit nog niet eenvoudig, maar uiteindelijk kon men het jonge dier bevrijden.

Nog nooit raakten zo veel walvissen verstrikt in netten tijdens het migratieseizoen, volgens Organisation for the Rescue and Research of Cetaceans in Australia (ORRCA). Helaas is het maar bij een paar dieren gelukt ze los te snijden. Jacqueline O’Neill:

“Het aantal is ongelofelijk hoog. Het zijn er bijna 40, als het er niet meer zijn. Vorig jaar hadden we slechts iets meer dan 20 verstrikte dieren.”

Volgens haar is zijn er twee redenen waardoor het vaker voorkomt dat walvissen verstrikt raken. Door striktere wetgeving zijn er meer walvissen en migratie vindt nu bijna het hele jaar plaats.

De jonge walvis was verstrikt geraakt in haaiennetten, die gebruikt worden voor de kust van Queensland. Lawrence Chlebeck van Humane Society International:

“Men blijft deze methode toepassen die zwemmers niet beschermt en ondertussen worden hierdoor onze dierbare zeedieren gedood. Er moet een einde aan komen.”

Bronnen:

@Animals Today Angelique Lagarde