Het grote succes van het Europees burgerinitiatief Stop de kooien is op indrukwekkende wijze in Brussel gevierd. Vorige maand sloot het burgerinitiatief voor een verbod op kooien in de veehouderij met meer dan 1,6 miljoen handtekeningen. Dit werd gisteren in het hart van de Europese politiek gevierd, op het plein tussen de Europese Commissie en de Europese Raad.

Europees burgerinitiatief Stop de kooien
Succes van Europees burgerinitiatief Stop de kooien gevierd in Brussel | Foto: CIWF

Op het plein werd het reusachtige kunstwerk ‘Ode aan het varken’ van Nederlands kunstenares Jantien Mook tentoongesteld. Verschillende Europarlementariërs, waaronder Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren), betrokken burgers en internationale NGO’s spraken. Op levensgrote videoschermen werden beelden van dieren en persoonlijk berichten van ondertekenaars getoond. Directeur Geert Laugs van Compassion in World Farming Nederland (CIWF) was als Nederlands lid van het organisatiecomité bij de viering:

“Het overweldigende succes van het burgerinitiatief laat zien dat Europeanen een betere veehouderij willen. Een waar dieren een goed leven hebben, naar buiten kunnen en de ruimte hebben om zichzelf te zijn. Het opsluiten van dieren in krappe kooien voor de productie van goedkoop vlees en eieren is niet meer van deze tijd. Het is nu aan de Europese politici om naar de burgers te luisteren en actie te ondernemen.”

Grootste dierenwelzijnscampagne

Stop de kooien is een van de grootste dierenwelzijnscampagnes ooit. Ruim 150 organisaties uit heel Europa doen mee. De organisatoren hadden een jaar de tijd om een miljoen handtekeningen te verzamelen voor een succesvol initiatief, waarna de Europese Commissie verplicht is met een officiële reactie te komen. Ruim 160.000 Nederlanders zetten hun handtekening; nooit eerder werd een Europees burgerinitiatief door zoveel Nederlanders gesteund. Op de tweede plaats staat het het Europees burgerinitiatief tegen glyfosaat, met bijna 40.000 Nederlandse ondertekenaars.

Europees burgerinitiatief Stop de kooien
#EndTheCageAge | Foto: CIWF

Stop de kooien is een initiatief van CIWF en roept de Europese Commissie op om een einde te maken aan het gebruik van kooien in de veehouderij voor moedervarkens, legkippen, konijnen, kalveren, eenden, ganzen en kwartels vanwege het grote dierenleed. De oproep is breed gesteund: in 18 Europese landen werd de drempel voor het vereiste aantal handtekeningen gehaald. In Nederland wordt het burgerinitiatief naast CIWF ondersteund door Bont voor Dieren, CAS-International, de Dierenbescherming, Eyes on Animals, foodwatch Nederland, Partij voor de Dieren, Varkens in Nood, VierVoeters, Wakker Dier en World Animal Protection.

Stop dierenleed in kooien

In de Europese veehouderij worden honderden miljoenen dieren geëxploiteerd in kooien. Het gaat om kippen in zogenoemde ‘verrijkte kooien’ en koloniekooien, moedervarkens in kraamkooien op harde betonnen vloeren, kalveren in individuele boxen, eenden, ganzen bij de productie van foie gras, konijnen en kwartels. De kooihuisvesting leidt tot zeer ernstig dierenleed. De dieren hebben zeer beperkte bewegingsvrijheid en bijna geen mogelijkheid voor hun natuurlijke gedrag. Veel dieren, zoals konijnen, kwartels en kippen, staan op draadgaas dat in hun pootjes snijdt.

De opsluiting in krappe ruimtes leidt vaak tot frustratie, stress, verwondingen en afwijkend gedrag. In de commerciële veehouderij zijn voor alle dieren alternatieven beschikbaar die beter dierenwelzijn garanderen, zoals houderijen met vrije uitloop.

Bron:


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.