Sinds afgelopen donderdag staat er een imposant kunstwerk voor het Binnenhof in Den Haag. Een gigantisch varken dat een sprong naar de vrijheid maakt. Het metalen beeld van maar liefst 7 meter lang en 4 meter hoog, prijkt als symbool voor het Europees burgerinitiatief Stop de Kooien tegen het gebruik van kooien in de Europese vee-industrie.

Ode
Kunstwerk Ode aan het Varken | © Wim Facee Schaeffer

Intelligente en sociale dieren
World Animal Protection is een van de organisatoren van het initiatief:

“Varkens zijn intelligente en sociale dieren. Ze verdienen een ode.”

Van varkens tot konijnen en van kippen tot kwartels. Jaarlijks worden ruim 360 miljoen dieren in de Europese vee-industrie in kooien gehouden. Het gebruik van kooien in de veehouderij is een van de grootste bronnen van dierenleed in Europa.

Kooien zorgen voor eenzaamheid, verwondingen, angst, ziektes en verveling. De dieren zien geen daglicht, kunnen hun benen niet strekken, geen stofbad nemen of comfortabel liggen en niet of nauwelijks voor hun kleintjes zorgen. De schokkende undercoverbeelden van twee varkenshouderijen in Nederland die Animal Rights vorige week publiceerde laten bovendien niet alleen verwaarlozing, maar ook ernstige mishandeling van de dieren door medewerkers zien.

Nieuwe horrorbeelden varkensindustrie Nederland

Lees ook Karen’s blog hierover:

Karen’s blog: Undercoverbeelden varkenshouderij dierenmishandeling of normaal?

Internationale petitie voor een beter dierenleven
Ruim 140 organisaties uit heel Europa zijn een Europees Burgerinitiatief gestart om de kooien uit de vee-industrie te krijgen. “ Stop de kooien” is daarmee een van de grootste internationale dierenwelzijnscampagnes ooit. Als er binnen een jaar een miljoen handtekeningen worden verzamelen kan het onderwerp ‘ kooihuisvesting’ bij de Europese Commissie op de agenda worden gezet en zou de Europese Commissie een verbod op kooihuisvesting kunnen instellen. Teken ook de petitie.

Ode
© Wim Facee Schaeffer

Ode aan het varken
Het kunstwerk Ode aan het Varken is gemaakt door beeldend kunstenaar Jantien Mook en gefinancierd door een aantal dierenwelzijnsorganisaties en de Partij voor de Dieren. Ode aan het Varken blijft tot 7 januari in Den Haag. Daarna zal het beeld een jaar lang rondreizen langs verschillende locaties in Nederland.

Bron: World Animal Protection ©Animals Today Rowena Facee Schaeffer