Animal Rights ging dit voorjaar undercover in het hart van de varkensindustrie van Noord-Brabant en Gelderland. Op nieuwe beelden is te zien hoe zieke en ernstig gewonde biggen aan hun lot worden overgelaten, hoe ze krijsen van pijn bij injecties en tijdens het onverdoofd afsnijden van hun staart, wat verboden is.

varkensindustrie
Misstanden in de varkensindustrie: een biggetje met ontvelde rug krijgt geen medische zorg | Foto: Animal Rights

Undercovermedewerker Tom solliciteerde via een uitzendbureau zonder enige werkervaring naar een baan in de varkensfokkerij. Hij kon direct aan de slag bij varkensfokkerijen in Lunteren en Nuenen. Daar moest hij in de kraamstal biggen oormerken, staarten couperen, antibiotica en vaccinaties geven en de tanden van pasgeboren biggetjes slijpen.

Krijsend van pijn
Tom zag hoe medewerkers de biggen ruw behandelden en op de betonnen vloer gooiden, dat medewerkers varkens schopten, hoe dieren met ernstige verwondingen genegeerd werden zonder enige medische zorg, dat moedervarkens volledig overstuur raakten wanneer een kleintje werd weggenomen, waarna voor haar ogen het biggetje al krijsend van pijn werd ingeënt of zonder verdoving van de staart werd ontdaan, wat verboden is. Om een mestmonster te krijgen zag Tom dat de mest niet zachtzinnig uit biggetjes werd geknepen. Campagneleider Erwin Vermeulen van Animal Rights:

“Het couperen van de staart en het slijpen van de tanden zijn standaard praktijken die als routine bij de wet verboden zijn. De biggen gillen bij deze pijnlijke handelingen terwijl de moedervarkens, gevangen tussen de stalen stangen, machteloos toekijken.”

Let op, schokkende beelden:

 

Heel veel mis
Bovenstaande beelden uit de varkensindustrie zijn vandaag gepubliceerd en laten opnieuw zien dat er overal in de veesector grote misstanden plaatsvinden. Misstanden die niet langer gebagatelliseerd kunnen worden, want het verhaal van de sector is ook voor het grote publiek ongeloofwaardig geworden. Steeds vaker wordt met undercoveronderzoek aangetoond dat er heel veel mis binnen de intensieve (pluim)veehouderij, die in het geheel geen compassie heeft met dieren en ze behandelt als bron van inkomsten waarvoor de onkosten zo laag mogelijk gehouden moeten worden.

varkensindustrie
Tom zag veel ‘uitval’ door zieke en gewonde biggen | Foto: Animal Rights

Zorgwekkend
Ook blijkt opnieuw dat dit systeem van intensieve veehouderij medewerkers heeft die dieren zonder blikken of blozen mishandelen en duidelijk geen enkel respect voor levende, voelende wezens hebben. Of er sprake is van oorzaak en gevolg is echter lastig aan te tonen, want het is goed mogelijk dat de gemiddelde medewerker van veehouderijen en slachthuizen nooit iets heeft gehad met dieren. Maar de knop omzetten en op geen enkele wijze invoelend zijn bij wat je dieren aandoet om daarmee dagelijks enorm veel leed te veroorzaken is een stap die niet iedereen kan zetten. Bovendien is die houding ook buitengewoon zorgwekkend, want er is slechts een woord om deze medewerkers en de sector te omschrijven: meedogenloos.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van RielWord nu maandelijks donateur en ontvang de prachtige kalender van varken Sam in de bus

Word donateur