Nieuwe horrorbeelden varkensindustrie Nederland

Animal Rights ging dit voorjaar undercover in het hart van de varkensindustrie van Noord-Brabant en Gelderland. Op nieuwe beelden is te zien hoe zieke en ernstig gewonde biggen aan hun lot worden overgelaten, hoe ze krijsen van pijn bij injecties en tijdens het onverdoofd afsnijden van hun staart, wat verboden is.

varkensindustrie

Misstanden in de varkensindustrie: een biggetje met ontvelde rug krijgt geen medische zorg | Foto: Animal Rights

Undercovermedewerker Tom solliciteerde via een uitzendbureau zonder enige werkervaring naar een baan in de varkensfokkerij. Hij kon direct aan de slag bij varkensfokkerijen in Lunteren en Nuenen. Daar moest hij in de kraamstal biggen oormerken, staarten couperen, antibiotica en vaccinaties geven en de tanden van pasgeboren biggetjes slijpen.

Krijsend van pijn
Tom zag hoe medewerkers de biggen ruw behandelden en op de betonnen vloer gooiden, dat medewerkers varkens schopten, hoe dieren met ernstige verwondingen genegeerd werden zonder enige medische zorg, dat moedervarkens volledig overstuur raakten wanneer een kleintje werd weggenomen, waarna voor haar ogen het biggetje al krijsend van pijn werd ingeënt of zonder verdoving van de staart werd ontdaan, wat verboden is. Om een mestmonster te krijgen zag Tom dat de mest niet zachtzinnig uit biggetjes werd geknepen. Campagneleider Erwin Vermeulen van Animal Rights:

“Het couperen van de staart en het slijpen van de tanden zijn standaard praktijken die als routine bij de wet verboden zijn. De biggen gillen bij deze pijnlijke handelingen terwijl de moedervarkens, gevangen tussen de stalen stangen, machteloos toekijken.”

Let op, schokkende beelden:

 

Heel veel mis
Bovenstaande beelden uit de varkensindustrie zijn vandaag gepubliceerd en laten opnieuw zien dat er overal in de veesector grote misstanden plaatsvinden. Misstanden die niet langer gebagatelliseerd kunnen worden, want het verhaal van de sector is ook voor het grote publiek ongeloofwaardig geworden. Steeds vaker wordt met undercoveronderzoek aangetoond dat er heel veel mis binnen de intensieve (pluim)veehouderij, die in het geheel geen compassie heeft met dieren en ze behandelt als bron van inkomsten waarvoor de onkosten zo laag mogelijk gehouden moeten worden.

varkensindustrie

Tom zag veel ‘uitval’ door zieke en gewonde biggen | Foto: Animal Rights

Zorgwekkend
Ook blijkt opnieuw dat dit systeem van intensieve veehouderij medewerkers heeft die dieren zonder blikken of blozen mishandelen en duidelijk geen enkel respect voor levende, voelende wezens hebben. Of er sprake is van oorzaak en gevolg is echter lastig aan te tonen, want het is goed mogelijk dat de gemiddelde medewerker van veehouderijen en slachthuizen nooit iets heeft gehad met dieren. Maar de knop omzetten en op geen enkele wijze invoelend zijn bij wat je dieren aandoet om daarmee dagelijks enorm veel leed te veroorzaken is een stap die niet iedereen kan zetten. Bovendien is die houding ook buitengewoon zorgwekkend, want er is slechts een woord om deze medewerkers en de sector te omschrijven: meedogenloos.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Dit o.a is nu waarom ik het niet langer kan opbrengen dergelijk dierenleed te aanschouwen en actief daarvoor te zijn middels FB. Ik word er naar van, gestrest, gedeprimeerd en droom ervan. Ik heb andere manieren gevonden om mijn steentje bij te dragen. Want strijden tegen dierenleed blijf ik zeker doen. Maar dan op mijn manier en zonder dergelijke beelden. Dat wordt mij teveel….

  • Hoi Sola,
   Meer mensen hebben dit en dat is eigenlijk volkomen normaal.
   Meestal zegt de tekst al meer dan genoeg en hoef je niet de gruwelijke beelden er nog bij te zien.
   Wel enorm jammer dat het zo vreselijk langzaam gaat om dingen daadwerkelijk te verbeteren.
   Ik begrijp niet dat dit soort dingen allemaal maar dag in dag uit plaats kunnen vinden en dat formeel eigenlijk niemand er iets tegen doet.

 2. Wederom verschrikkelijk!!! Onverdoofd de staartjes kort maken, een ontveld biggetje zonder zorg, een jong jongetje dat schoppen tegen een varken geoorloofd is/ de normaalste zaak van de wereld is, een moederbig die zich amper kan bewegen, biggetjes leeg knijpen en wat nog allemaal meer, dit is de dagelijkse gang van zaken en dan durf je als boer nog te ontkennen dat er iets mis is!!!!
  En wat hierboven ook al is gezegd petje af voor degene die hier zich voor inzetten om de ware wereld achter de gesloten deuren te laten zien.

 3. Ik ben elke keer weer opnieuw verbijsterd over wat zich in Nederland allemaal in die afschuwelijk vee-industrie afspeelt en dat men dan ook nog doet alsof dat allemaal volkomen normaal is.
  We willen zo enorm graag het beeld ophouden “dat het allemaal héél goed geregeld is in ons land, dat de dieren het enorm goed hebben, dat er met respect met hen omgegaan wordt, dat er héél strenge regels zijn en dat dat allemaal héél goed gecontroleerd wordt.”
  Maar de realiteit is helaas afschuwelijk veel anders.
  In de praktijk kun je blijkbaar met dieren vrijwel alles doen en je krijgt elke dag alle vrijheid.
  Die NVWA kan ook net zo goed afgeschaft worden want die doen toch niks.
  Wanneer de meest gruwelijke dingen plaatsvinden maken zij er een notitie van…
  Wanneer het aan de lopende band gruwelijk is geven ze na verloop van tijd “een waarschuwing”…
  Als na een jaar of langer blijkt dat er nog steeds niets verbeterd is geven ze soms een bescheiden boete die in geen enkel opzicht doorslaggevend zal zijn om de ellende te laten stoppen.
  Hoe kan dit toch?
  Er zou een geheel nieuwe organisatie opgezet moeten worden die alles wat zij zouden moeten controleren ook daadwerkelijk streng en volledig onaangekondigd controleert. En die vervolgens ogenblikkelijk streng optreedt wanneer niet alles aan de, overigens summiere, wetgeving voldoet.
  Wanneer mensen dierlijke producten willen gebruiken moet in ieder geval gezorgd worden dat al die dieren een fatsoenlijk leven hebben en gezond zijn, niet lijden, geen pijn, stress, angst aangedaan wordt. Ik kan niet begrijpen waarom dit niet zo geregeld wordt. Want pas dan zijn we de benaming “beschaafd land” enigszins waard.

 4. Geld gedoneerd, ik ben zo ongelooflijk woedend en ik voel me zo machteloos! Gelukkig dat de mensen van deze organisatie echt opkomen voor de dieren en de realiteit laten zien, jullie zijn in mijn ogen de beste en dapperste mensen op de aarde. Een hart van goud!!!

 5. Laat deze horrorpraktijken stoppen!

 6. Anna Emmelot zegt:

  Ik wil graag meehelpen om deze suïcide op dieren te stoppen!!!!

 7. Trudi van Dorp zegt:

  Dietenleed veroorzaken is wreed en onnodig. Stop ermee!

Laat wat van je horen

*