Denemarken wil binnenkort het gebruik van eenmalig plastic, zoals plastic tasjes, verbieden. De regering werkt aan een plan met als doel het gebruik van plastic te reduceren. In dat plan is ook opgenomen dat het niet meer toegestaan is om plastic tasjes gratis te overhandigen in winkels en horecagelegenheden.

plastic tasjes
Denemarken wil plastic voor eenmalig gebruik verbieden | Foto: Pixabay

De minister van Milieu en Voedsel van Denemarken, Jakob Ellemann-Jensen:

“Deze initiatieven zullen het gebruik van plastic tasjes voor eenmalig gebruik verminderen, en ook zetten ze ons aan het denken over de hoeveelheid tasjes die we nodig hebben wanneer we gaan winkelen.”

De Deense Kamer van Handel, een belangenorganisatie voor de Deense dienstensector, steunt het plan ook.  Jakob Lamm Zeuthen, woordvoerder van de organisatie:

“We steunen het idee dat plastic tasjes niet gratis zouden moeten zijn. Wanneer een tasje iets kost, wordt het een product waar de klant waarde aan geeft, en het resultaat is respect en aansporing tot hergebruik.”

plastic tasjes
Foto: Jedimentat44

Plastic Change, een lobbygroep dat het verminderen van het gebruik van plastic als doel heeft, vindt ook dat plastic tasjes niet langer gratis weggegeven zouden moeten worden. Liesbeth Engbo, hoofd van communicatie van Plastic Change:

“Het is heel positief dat tasjes iets zullen kosten, omdat het meer mensen zal aanmoedigen om nee te zeggen. En het is absoluut geweldig om tasjes voor eenmalig gebruik te verbieden.”

Op de Deense eilanden Samsø en Møn bieden winkels geen plastic tasjes meer aan.

Steeds meer landen kondigen een verbod aan op het gebruik van plastic tasjes. Landen als Chili, Costa Rica, Mexico, Colombia, Belize en Panama hebben al dergelijke maatregelen genomen. Peru, net als Colombia, ontwikkelt nieuwe wetten om het gebruik van plastic drastisch te verminderen. De Europese Unie gaf recentelijk aan dat eenmalig plastic verboden zal worden vanaf 2021. Ook Frankrijk en Italië kennen inmiddels een totaalverbod op plastic draagtassen. In Nederland zijn plastic draagtassen niet verboden, maar ze mogen sinds 2016 niet meer gratis aangeboden worden.

Bron: The Local ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer