In Thailand is een griend overleden, omdat hij 80 stukken plastic in zijn maag had. Thaise dierenartsen vonden de stukken plastic tijdens een reddingsactie. Helaas overleefde het dier de actie, die vijf dagen duurde, niet.

griend
Griend | Foto: AlexandreRoux01/flickr

De griend werd maandag uitgeput gevonden in een kanaal in het zuiden van Thailand. Hij spuugde vrijdag vijf plastic zakken uit en overleed kort daarna. Bij de autopsie op het lichaam van de griend werden nog zo’n tachtig plastic zakken gevonden in het lichaam van het dier.

Voedsel

De griend zag de plastic zakken waarschijnlijk aan voor voedsel. Het hoofd van de Thaise kustwacht verklaart:

“Al dat plastic maakte de walvis ziek en leidde ertoe dat het dier niet meer naar eten kon jagen.”

Texas

Plastic zakken zijn een van de veroorzakers van de plastic soep: een enorme hoeveelheid plastic ter grootte van de staat Texas – en groeiende – die in de oceanen drijft. Uit een onderzoek van de Verenigde Naties blijkt dat er ieder jaar zo’n acht miljoen ton aan plastic in de oceanen terechtkomt. Dan gaat het om zowel plastic tassen als plastic flesjes, verpakkingen en ander plastic.

Thailand is een van de grootste gebruikers van plastic tasjes ter wereld en daarom worden er door de overheid campagnes geïntroduceerd om het gebruik ervan tegen te gaan. Er wordt gepleit voor het gebruik van herbruikbare tassen.

griend
Foto: publiek domein

De VN waarschuwt dat het vele plastic in de oceanen niet alleen bedreigend is voor dieren, maar ook voor mensen. Het plastic komt uiteindelijk in de menselijke voedselketen terecht.

Bron:

©AnimalsToday.nl Monique van Dijk Armor