In Canada gaat er hopelijk eindelijk een verbod komen op het testen van cosmetische producten op proefdieren. Onder leiding van The Body Shop protesteerden tientallen dierenactivisten tegen het onnodige leed wat proefdieren ondergaan. Meer dan een half miljoen mensen tekenden de petitie. De politieke leiders lijken wakker geschud.

Mogelijk verbod op dierproeven in Canada
Mogelijk verbod op dierproeven voor cosmetica in Canada | Foto: Pixabay

Om precies te zijn tekenden 630.000 mensen de petitie van The Body Shop. Hiermee is het een van de meest succesvolle petities ooit in Canada. The Body Shop verkoopt zelf uiteraard dierproefvrije cosmetica, maar zet zich nu ook actief in om dierproeven over de hele wereld te stoppen. Een verbod op dierproeven in Canada zou betekenen dat ook cosmetica uit andere landen waar dierproeven nog wél worden uitgevoerd, niet meer verkocht mogen worden in Canada.

De wet die hopelijk in Canada wordt ingevoerd, hebben we in Europa al enkele jaren. In 2013 werd de handel in producten die zijn getest op dieren verboden binnen de EU. Volgens Toby Milton, voorzitter van The Body Shop Canada, werd het de hoogste tijd dat Canada meegaat met de tijd.

“De vorige petitie die zoveel handtekeningen haalde als deze, was 60 jaar geleden. Dat zegt genoeg. Dierproeven kunnen anno 2018 echt niet meer.”

Politieke steun
Leden van belangrijke politieke partijen werden wakker geschud door de petitie en zagen in dat dit ondraaglijk en onnodige dierenleed niet langer door de beugel kan. Senaat Carolyn Stewert Olsen stelde het wetsvoorstel in en kreeg al snel veel steun van anderen. Het wetsvoorstel gaat momenteel door de laatste fase van beraadslaging en zal dan hopelijk in de praktijk gaan gelden.

Zowel leden van de democraten en liberalen zijn van mening dat dierproeven moeten stoppen. Volgens liberaal Erskine-Smith gaat dierenmishandeling iedereen aan, en is dit niet partijgebonden.

Ook de cijfers liegen er niet om. Zo blijkt 80 procent van de Canadezen tegen de gruwelijke dierproeven te zijn. Erskine Smith:

“Geweldig dat de Canadezen hun stem laten horen voor de dieren. Door de vele stemmen is er eindelijk serieuze aandacht voor dit probleem in de politiek.”

Eerder schreef AnimalsToday over het plan van het Europese Parlement waarin zij streven naar een wereldwijd verbod op dierproeven in de cosmetica. Als Canada de regels invoert, zal dit een mooie stap zijn in de goede richting.

Bron: Global News ©Animals Today Varja dijksterhuis