Een groep Zimbabwaanse vrouwen helpt een van de grootste overgebleven olifantenpopulaties in Afrika te beschermen.

Zimbabwaanse vrouwen tegen olifantenstropers
Zimbabwaanse vrouwen strijden tegen olifantenstropers | Foto: BBC News/YouTube

Empowerment van vrouwen staat centraal in het antistroperij programma, genaamd Akashinga, wat de dapperen betekent. Het team opereert in de Zambezi-vallei in Zimbabwe. Volgens specialisten zijn in deze vallei de afgelopen tien jaar 11.000 olifanten gedood voor hun ivoor.

Damien Mander, oprichter van het Akashinga-initiatief, vertelt dat vrouwen eigenlijk beter in staat zijn om stroperij te bestrijden dan mannen.

“Normaal gesproken zouden we rangers uit het hele land moeten rekruteren om hierheen te komen en dit gebied te beschermen, zodat ze niet worden beïnvloed door de mensen waarmee ze zijn opgegroeid in de lokale gemeenschap. In dat opzicht lijken vrouwen gewoon niet corrupt te zijn. Zo’n zes of zeven jaar geleden hield ik een selectiedag voor 189 mannen. Aan het einde van de eerste dag hadden we er slechts drie over. Aan het einde van dag drie met deze vrouwen waren er maar drie gestopt.”

Een nieuw leven
Het team van vrouwelijke, Zimbabwaanse rangers bestaat uit alleenstaande vrouwen en dochters. Velen van hen zijn mishandeld, verlaten door hun man, weduwe of wees. Door deze kwetsbare vrouwen te selecteren, krijgen zij een nieuwe kans.

Een van die vrouwen is de eenentwintig jarige Primrose Mazliru. Ook zij werd mishandeld door haar ex-vriend. Haar nieuwe baan veranderde haar hele leven.

“Ik kan getuigen van de kracht van dit programma. Het heeft mijn leven veranderd. Nu heb ik het respect van mijn gemeenschap, zelfs als een jonge alleenstaande moeder. Ik heb geen man in mijn leven nodig om te betalen voor mij en mijn kind.”

Sceptische mannen
Een van de beste rangers in het Akashinga programma is Zimbabwaanse Vimbai. Ze vertelt dat ze sceptische opmerkingen heeft ontvangen van mannen die niet geloven dat vrouwen in staat zouden zijn om stropers te bestrijden.

“Ze denken gewoon dat we het niet kunnen. Ze hebben het helemaal mis.”

Vimbai vertelt dat zij en haar collega-rangers tot op heden meer dan 30 stropers hebben gearresteerd.

“Het is heel moeilijk om een stroper te vangen die in hetzelfde dorp woont als jij. Maar of je nou mijn buurman bent of mijn familielid, als je mijn dieren iets aandoet, zal ik je vangen.”

Bekijk hier de video over het mooie werk van de vrouwelijke rangers:

Bronnen: BBC, The Guardian, Women in the World ©AnimalsToday.nl Nadine van Wissen