Als het aan de milieucommissie van het Europees Parlement ligt zullen dierproeven voor cosmetica vanaf 2023 wereldwijd verboden zijn. Daartoe werd deze week besloten. Om dit te bereiken moet Europa een ‘diplomatiek offensief’ uitrollen.

dierproeven
Europa wil vanaf 2023 een wereldwijd verbod op dierproeven voor cosmetica | Foto: PETA

Binnen de Europese Unie geldt vanaf 2004 een stapsgewijs verbod op het doen van proeven met dieren voor cosmetica en sinds 2013 is het niet meer toegestaan om cosmetica te verkopen die buiten de EU is geproduceerd met behulp van dierproeven.

Overbodig
Een probleem is echter dat er een aantal grijze gebieden is en dat sommige cosmeticaproducenten hun fabrieken naar landen als China verplaatsten, waar dierproeven voor cosmetica nog steeds verplicht zijn. Ook worden er hier toch cosmetica verkocht die buiten de EU gemaakt zijn en waarvoor wel dierproeven gedaan zijn, maar die via een alternatieve methode binnen de EU opnieuw getest worden om daarna alsnog op de markt te verschijnen. En tenslotte zitten er ook cosmetica in producten als schoonmaakmiddelen en bepaalde geneesmiddelen, waardoor er toch dierproeven gedaan worden die overbodig zijn.

dierproeven
Proefkonijnen | Foto: publiek domein

Meerderheid
Een grote meerderheid binnen het Europees Parlement en onder de Europese bevolking is voor een wereldwijd verbod op dierproeven voor cosmetica. Daarom ziet de milieucommissie het als een taak om de rest van de wereld zover te krijgen en sprak deze intentie uit in een resolutie. D66-Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy:

“Er zijn al meer landen die meedoen of overwegen mee te doen. Met een beetje mazzel kunnen we in VN-verband weer een stap verder zetten. Hoe meer markten we kunnen sluiten, hoe beter.”

proefkonijn
Foto: PETA/Wikipedia

Tot op heden is gebleken dat de cosmetica-industrie op geen enkele wijze schade heeft geleden door het Europese verbod op dierproeven, en dat is volgens voorstanders een reden temeer om het verbod wereldwijd erdoor te krijgen. Naar schatting worden jaarlijks wereldwijd nog altijd 500.000 proefdieren misbruikt om cosmetische producten op te testen.

Naast Europa hebben ook landen als Nieuw-Zeeland, Taiwan, de VS en Australië het gebruik van proefdieren voor de ontwikkeling van cosmetica verboden.

Bronnen: AD, Metrotime ©AnimalsToday.nl Bart van Riel