Dieren hebben gevoel. Het lijkt een logische conclusie, maar om het te erkennen als land en er wetgeving op te baseren is een hele stap. Toch is dit precies wat er in Australië heeft plaatsgevonden en waardoor er geen dierproeven meer mogen plaatsvinden om cosmetica te testen.

Australië
Foto credit: Rick Eh? via Compfight cc

Afgelopen week nam Australië een wet aan die het testen van cosmetica op dieren verbiedt. De basis daarvan ligt in de conclusie dat dieren gevoel hebben en dus pijn ervaren en daarom dezelfde behandeling verdienen als mensen. Deze stap is met gejuich ontvangen door dierenwelzijnsorganisaties en is een voorbeeld voor landen waar nog geen soortgelijke wetgeving is, zoals in Nederland.

IJdel
Dierproeven zijn als vanzelfsprekend erg omstreden, en zeker wanneer het gaat om het testen van cosmeticaproducten als haarlak, deodorant of after shave, om maar een paar voorbeelden te noemen. Iedereen kent de beelden van konijnen die geen kant op kunnen en met regelmaat een goedje in hun ogen gedruppeld krijgen. Opgezwollen, tranende en rode ogen zijn het gevolg, allemaal omdat mensen lekker willen ruiken en ijdel zijn. Voorstanders beweren dat deze dieren er geen last van zouden hebben, maar wie de beelden bekijkt weet wel beter.

Ten aanzien van medische dierproeven lopen de meningen wat verder uiteen, maar wie PiepVandaag.nl regelmatig volgt weet dat er op dit vlak vreselijk veel zinloze experimenten met dieren gehouden worden, en dat er bovendien steeds meer alternatieven voor ontwikkeld worden. Recent berichtten we zelfs dat het niet houden van dierproeven bij het onderzoek naar botkanker leidde tot meer creativiteit bij wetenschappers, waardoor ze dingen ontdekten die nooit naar boven waren gekomen als men alleen dieren had gebruikt in het onderzoek.

Bijzonder
De beslissing van Australië om dierproeven voor cosmetica te verbieden is bijzonder, juist omdat hij gebaseerd is op het erkennen dat dieren gevoel hebben. Virginia Williams van het Australische adviescomité voor dierenwelzijn:

“Dit is een nieuwe stap in de strijd voor het welzijn van dieren.”

Zoals gezegd kent Nederland geen wet tegen het testen van cosmetica op dieren, maar wel is er sinds 2013 Europese wetgeving die de handel in schoonheidsproducten verbiedt wanneer deze op dieren zijn getest. Nu is het nog wachten op eenzelfde besluit ten aanzien van medische dierproeven.

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel