In Taiwan is er een wet aangenomen die het testen van cosmetica op dieren verbiedt. Het verbod treedt in 2019 in werking en geldt voor zowel het gebruik van dierproeven voor eindproducten als voor de ingrediënten van cosmetica.

Dierproeven
Taiwan doet dierproeven voor cosmetica in de ban: Foto Rick Eh? via Compfight cc

De #BeCrueltyFree campagne die de Taiwanese tak van de Society for the Prevention of Cruelty to Animals (SPCA) en de Humane Society International (HSI) afgelopen twee jaar hebben gevoerd is succesvol gebleken. Deze organisaties hebben nauw samengewerkt met Wang Yu-Min, wetgever in Taiwan en zij hebben ook steun ontvangen van bekende Taiwanezen. Uit opiniepeilingen van SPCA is naar voren gekomen dat 69,2 procent van de consumenten achter het verbod op dierproeven voor cosmetica staat en dat maar liefst 76,5 procent is ervan overtuigd dat dieren niet zouden moeten lijden in de naam van schoonheid.

Claire Mansfield, #BeCrueltyFree campagneleider voor HSI, laat weten:

“Dit is een moment om te vieren nu Taiwan zich aansluit bij de groeiende internationale beweging die het testen van cosmetica in de ban doet en zij neemt de leiding door als eerst in Zuidoost-Azië een verbod op dierproeven voor cosmetica in te voeren. Het is zowel een overwinning voor de dieren als voor de meedogende consumenten, en een succes voor de #BeCrueltyFree campagne. Helaas kunnen de Taiwanese consumenten na 2019 nog steeds cosmetica kopen die op dieren is getest nu er geen importverbod gaat gelden voor op dieren geteste cosmetica. Daarom is onze campagne nu gericht op het invoeren van een import- en verkoopverbod voor cosmetica die op dieren is getest.”

dierproeven
Taiwan doet dierproeven voor cosmetica in de ban | Foto: PETA

Ook Joy Liou, #BeCrueltyFree campagne coördinator voor SPCA heeft gereageerd op het goede nieuws:

“Wij zijn blij dat Taiwan deze positieve stap heeft genomen en gestemd heeft voor een verbod op dierproeven voor cosmetica. Het testen van cosmetica op dieren veroorzaakt bij hen pijn en zij lijden onder de testen waarvan nooit is bewezen dat deze betrouwbaar zijn om de veiligheid van mensen te waarborgen en de proeven vertegenwoordigen ook geen moderne wetenschap. Vandaag vieren we deze belangrijke overwinning en morgen kijken we vooruit naar een campagne om een verkoopverbod voor op dieren geteste cosmetica in Taiwan te realiseren zodat de wreedheid die met op dieren geteste cosmetica gepaard gaat verbannen kan worden van de Taiwanese markt.”

Taiwan is dan wel het eerste land in Zuidoost-Azië dat een verbod invoert. Al meer dan 30 landen gingen haar voor. In die 30 landen wonen meer dan 1,7 miljard consumenten.

Bron ©PiepVandaag.nl Lianne Raat