Drie onderzoeksactivisten van de Duitse dierenrechtenorganisatie Animal Rights Watch (ARIWA), die waren aangeklaagd voor huisvredebreuk, zijn afgelopen maand vrijgesproken. Zij maakten in 2013 in het geheim video-opnamen van misstanden in een varkensfokkerij en –mesterij in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt. De rechter oordeelde dat het welzijnsrecht van de 63.000 varkens door de eigenaars zodanig geschonden was, dat de inbraakactie van de activisten gerechtvaardigd was.

vrijspraak
Foto: Compassion in World Farming/flickr

In juni en juli 2013 was het drietal ’s nachts de bedrijven binnengedrongen om de buitenwereld op de hoogte te brengen van de noodsituatie van de dieren en de druk op te voeren om de eigenaars vervolgd te krijgen.

Overwinning voor dierenbeschermers
Voor de dierenrechtenbeweging in Duitsland is deze vrijspraak veelzeggend. De rechtbank heeft het varkensleed immers erkend als ernstige misstand. Hoewel de rechter benadrukte dat dit vonnis een geval apart is, is haar uitspraak toch van groot belang voor het actuele debat over de opnamen uit de stallen van de grootste agrarische spelers: het is niet per definitie illegaal om de afschuwelijke omstandigheden in veehouderijen in het geheim te filmen, en de beelden te publiceren.

ARIWA: maak landbouwsector biologisch-veganistisch
Animal Rights Watch onderschrijft het statement dat de activisten tijdens de rechtszaak maakten: dat aangiften bij veterinaire autoriteiten alleen worden opgevolgd wanneer er dergelijk videomateriaal naar buiten wordt gebracht. Bovendien is zulk beeldmateriaal onontbeerlijk voor een rechtvaardig maatschappelijk debat over de veehouderij in het algemeen. Dat is de enige manier waarop wijdverspreid dierenleed. te stoppen is, meent ARIWA. Sterker nog, een omslag naar een biologische, veganistische landbouwsector moet bespreekbaar worden, wil men alle vormen van dierenuitbuiting uitroeien.

Ook recent kwamen er beelden naar buiten van ernstige misstanden in de Duitse vee-industrie, ditmaal bij een aantal vooraanstaande bestuurders. Deze (zeer schokkende) beelden zijn hieronder te zien:

©PiepVandaag.nl Anne Douqué