Wederom wantoestanden in Duitse varkensfabrieken (video)

Vorige week werden in een uitzending van het ARD programma ‘Panorama’ schokkende beelden getoond van wantoestanden in de Duitse vee-industrie. De dierenbeschermingsorganisatie Animal Rights Watch filmde in de stallen van vier vooraanstaande bestuurders in de Duitse landbouw.

wantoestanden

Wantoestanden | Foto: screenshot video Animals Rights Watch

De beelden laten ernstig gewonde dieren zien die duidelijk de nodige zorg niet krijgen, maar ook stervende varkens, dieren die naar adem snakken en dode dieren die tussen de levende dieren liggen en worden aangevreten.

Woordvoerders
De eigenaren van de veefabrieken waar deze horrorbeelden werden gemaakt zijn woordvoerders in de media die juist claimen dierenwelzijn en duurzame productie enorm belangrijk te vinden. Het gaat om Gumpert (president van de boerenvereniging Thüringen), Hegemann (voorzitter van de Duitse varkenshoudersbond), Storck (voorzitter van de bond van Duitse kalkoenhouders), en Röring (president van boerenvereniging Westfalen-Lippe, voorzitter van de commissie varkensvlees. Roring is tevens lid van het Duitse parlement.

Bijna blind
Vorig jaar werden bij de beruchte varkenshouder Adriaan Straathof, opererend onder de naam Sebava, beelden gemaakt waarop te zien is dat medewerkers van het bedrijf biggetjes doodslaan op de betonnen vloer. Deze beelden werden ook in bovengenoemde bedrijven gemaakt. Er zijn ammoniakwaarden gemeten die drie keer zo hoog zijn als de maximaal acceptabele waarde met alle gevolgen van dien. De dieren hebben hierdoor ernstig geïrriteerde en ontstoken oogslijmvliezen waardoor sommige dieren bijna blind zijn.

In Nederland is de wetgeving met betrekking tot dierenwelzijn zeker niet hoger dan het niveau van Duitsland. Daarbij is controle die de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), op de sector zou moeten uitvoeren ver onder de maat en zeker niet beter dan in Duitsland.

Noodklok
Zo probeert Varkens in Nood al jaren de NVWA zo ver te krijgen de luchtkwaliteit in stallen te meten maar daar is de organisatie naar eigen zeggen niet toe in staat. In 2014 luidde het klimaatplatform de noodklok over de situatie in de Nederlandse stallen omdat regelmatig ammoniakconcentraties van 50-70 ppm (parts per million) werden gemeten. 20 ppm is het maximale voor varkens en mensen. De vervuilde lucht zorgt ervoor dat zeker 50 procent van alle varkens ernstig benauwd is. De dieren hoesten chronisch en hebben longaandoeningen en ontstekingen aan hun ogen.

Bekijk de (zeer schokkende) beelden van Animal Rights Watch hieronder:

Varkens in Nood publiceerde een uitgebreid overzicht van hoe het er in Nederlandse varkensfabrieken aan toegaat.

Bron ©PiepVandaag.nl

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Interesseert het die veeboeren dan helemaal niks hoe respectloos deze dieren worden behandelt, het is toch beter voor beide partijen als er met respect met dieren omgegaan wordt ?
  Dikke karma voor zulke boeren !

 2. Stop ook met vlees eten.
  Het bespaart enorm veel zinloos en onnodig dierenleed.
  Het is véél gezonder voor je zelf en véél beter voor natuur en milieu en een leefbare aarde.
  Als je het gewend bent mis je het helemaal niet en wil je niet anders meer.
  ETEN MET GEWETEN.

 3. Verschrikkelijk! Ik hoef de beelden niet eens te zien want ik weet inmiddels wel uit eigen waarneming hoe verschrikkelijk het er aan toegaat. Dat geldt helaas ook voor Nederland! Het is onvoorstelbaar dat we in landen die zich beschaafd durven te noemen dergelijke gruwelijke wantoestanden die structureel aan de lopende band plaatsvinden toestaan. Miljarden dieren zijn vermaakt tot ding en worden op een verschrikkelijke manier uitgebuit, mishandeld en misbruikt om bij mensen hun behoeftes te bevredigen. De gemiddelde consument wil het allemaal niet weten want ondanks dat ze allemaal zeggen “enorm| van dieren te houden” geldt dat voor hun dagelijkse stuk plofkip of knalvarken blijkbaar totaal niet. Dan mag ineens alles. Het totale systeem van veehouderij zou op de schop moeten en volledig heringericht op basis van duurzaamheid, dierenwelzijn en gezondheid van mens en dier.