Vorige week werden in een uitzending van het ARD programma ‘Panorama’ schokkende beelden getoond van wantoestanden in de Duitse vee-industrie. De dierenbeschermingsorganisatie Animal Rights Watch filmde in de stallen van vier vooraanstaande bestuurders in de Duitse landbouw.

wantoestanden
Wantoestanden | Foto: screenshot video Animals Rights Watch

De beelden laten ernstig gewonde dieren zien die duidelijk de nodige zorg niet krijgen, maar ook stervende varkens, dieren die naar adem snakken en dode dieren die tussen de levende dieren liggen en worden aangevreten.

Woordvoerders
De eigenaren van de veefabrieken waar deze horrorbeelden werden gemaakt zijn woordvoerders in de media die juist claimen dierenwelzijn en duurzame productie enorm belangrijk te vinden. Het gaat om Gumpert (president van de boerenvereniging Thüringen), Hegemann (voorzitter van de Duitse varkenshoudersbond), Storck (voorzitter van de bond van Duitse kalkoenhouders), en Röring (president van boerenvereniging Westfalen-Lippe, voorzitter van de commissie varkensvlees. Roring is tevens lid van het Duitse parlement.

Bijna blind
Vorig jaar werden bij de beruchte varkenshouder Adriaan Straathof, opererend onder de naam Sebava, beelden gemaakt waarop te zien is dat medewerkers van het bedrijf biggetjes doodslaan op de betonnen vloer. Deze beelden werden ook in bovengenoemde bedrijven gemaakt. Er zijn ammoniakwaarden gemeten die drie keer zo hoog zijn als de maximaal acceptabele waarde met alle gevolgen van dien. De dieren hebben hierdoor ernstig geïrriteerde en ontstoken oogslijmvliezen waardoor sommige dieren bijna blind zijn.

In Nederland is de wetgeving met betrekking tot dierenwelzijn zeker niet hoger dan het niveau van Duitsland. Daarbij is controle die de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), op de sector zou moeten uitvoeren ver onder de maat en zeker niet beter dan in Duitsland.

Noodklok
Zo probeert Varkens in Nood al jaren de NVWA zo ver te krijgen de luchtkwaliteit in stallen te meten maar daar is de organisatie naar eigen zeggen niet toe in staat. In 2014 luidde het klimaatplatform de noodklok over de situatie in de Nederlandse stallen omdat regelmatig ammoniakconcentraties van 50-70 ppm (parts per million) werden gemeten. 20 ppm is het maximale voor varkens en mensen. De vervuilde lucht zorgt ervoor dat zeker 50 procent van alle varkens ernstig benauwd is. De dieren hoesten chronisch en hebben longaandoeningen en ontstekingen aan hun ogen.

Bekijk de (zeer schokkende) beelden van Animal Rights Watch hieronder:

Varkens in Nood publiceerde een uitgebreid overzicht van hoe het er in Nederlandse varkensfabrieken aan toegaat.

Bron ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.