Afgelopen zaterdag liepen in maar liefst 148 steden mensen de Global March for Elephants and Rhinos (GMfER). Precies op de dag dat in Zuid-Afrika de 17e CITES conferentie van start ging.

Global March for Elephants and Rhinos
Ik liep mee in Amsterdam | Foto: GMfER Amsterdam 2016

Ik liep mee in Amsterdam en wat is het toch fijn om daar zo’n gemotiveerde groep mensen bij elkaar te zien die de moeite nemen om dit in hun vrije tijd te organiseren en/of bij te wonen. Dat geeft toch echt hoop.

Want de situatie van de neushoorns en de olifanten is op zijn zachts gezegd schrijnend te noemen. Elke dag worden honderd olifanten en neushoorns door stropers afgeslacht voor hun ivoor en hoorn. Voortdurend zie je in de media berichten langskomen. Zo wordt er in veel Aziatische landen nog steeds gedacht dat de hoorn van de neushoorn een geneeskrachtige werking heeft en van het ivoor van de olifanten worden allerlei gebruiksvoorwerpen gemaakt die als waardevol cadeau of statussymbool worden gezien. En geloof het of niet, er zijn mensen die er plezier aan beleven deze prachtige dieren voor veel geld dood te mogen schieten.

Global March for Elephants and Rhinos
Foto: GMfER Amsterdam 2016

Jaarlijks worden zo’n 30.000 olifanten geschoten. In Zuid-Afrika zijn het afgelopen jaar 1215 neushoorns gedood en in West-Afrika leven nog slechts 400 wilde leeuwen.

En als je denkt dat het niet nog erger kan: recent las ik dat nu zelfs het leer gemaakt van olifantenhuid enorm in trek is. Alleen al in de VS is de invoer van olifantenhuid verdubbeld. Ondanks het feit dat olifanten een bedreigde soort zijn kunnen mensen toch met één simpele druk op de knop van hun computer, olifantenleer bestellen. Tassen, riemen, schoenen, en zelfs auto-interieurs gemaakt van olifantenleer zijn te koop bij Amazon, eBay, en tal van andere online winkels.

De gevolgen van deze groeiende markt zijn desastreus: Zo bestaat er een kans dat de Afrikaanse olifant door stroperij in 2020 zal zijn uitgestorven. In Tanzania en Mozambique is de olifantenpopulatie in 5 jaar tijd gehalveerd.

Gelukkig zijn er steeds meer wereldleiders en staatshoofden die beleid formuleren tegen de ivoorhandel en strengere wetgeving invoeren. Een fijne ontwikkeling maar absoluut niet voldoende om de olifanten en neushoorns te beschermen.

Ik ben heel trots dat in ieder geval in Nederland vanaf eind april dit jaar op initiatief van de Partij voor de Dieren wetgeving is aangenomen die de invoer van jachttrofeeën van 200 wilde diersoorten in Nederland verbiedt. Onder andere ivoor, tijgervellen en neushoornhoorn worden bij de grens geweerd.

Olifanten zijn sociale dieren bijzonder vriendelijk en intelligent. Daarbij hebben ze hele sterkte familiebanden. Ze hebben zelfbewustzijn, kunnen rouwen en hebben gevoelens van empathie. En over neushoorns kan ik ook veel mooie verhalen vertellen.

Moraal van het verhaal is dat we alles op alles moeten zetten om er zorg voor te dragen deze dieren te beschermen.

Global March for Elephants and Rhinos
Stop wildlife crime! | Foto: Marleen Veenstra/GMfER Amsterdam 2016

Na de mars moest ik rennen om op tijd te zijn voor een afspraak met een andere bijzondere groep mensen, namelijk de bemanning van het nieuwste schip van Sea Shepherd. Het schip dat de naam ‘Ocean Warrior’ heeft gekregen is gefinancierd als droomproject van de postcodeloterij, en een droom dat is het. Het schip is 55 meter lang, van alle techniek voorzien en kan zelfs 55 kilometer per uur varen. Op het dek kan zelfs een helikopter landen. Walvisvaarders, maak je borst maar nat zou ik zeggen.

Sea Shepherd
Walvisvaarders maak je borst maar nat | Foto: ©PiepVandaag.nl

Bekijk hier het filmpje dat we gemaakt hebben:

Het nieuwe schip van Sea Shepherd is van 26 september tot en met 2 oktober te bewonderen aan de NDSM-pier in Amsterdam-Noord.

©PiepVandaag.nl