Elke dag worden er honderd olifanten gedood voor hun slagtanden. Maar niet alleen het ivoor is gewild, ook de huid van de dieren is in trek. De afgelopen tien jaar is de invoer in olifantenhuid en leer naar de Verenigde Staten namelijk meer dan verdubbeld.

olifantenhuid
De vraag naar olifantenhuid stijgt | Foto credit: John.Adkins via Compfight cc

Steeds meer wereldleiders en staatshoofden formuleren beleid tegen de ivoorhandel en voeren strengere wetgeving in. Een prima ontwikkeling natuurlijk, maar het is niet genoeg om de olifant te beschermen. Feit is dat behalve de nog steeds bestaande vraag naar ivoor er ook steeds meer vraag is naar olifantenleer. De gevolgen van deze groeiende markt zijn desastreus: volgens natuurbeschermers bestaat de kans dat de Afrikaanse olifant in 2020 zal zijn uitgestorven.

Onvoldoende wet- en regelgeving
Ondanks het feit dat olifanten een bedreigde soort zijn, kunnen mensen toch met één simpele druk op de knop van hun computer, olifantenleer bestellen. Tassen, riemen, schoenen, en zelfs auto-interieurs gemaakt van olifantenleer zijn te koop bij Amazon, eBay, en tal van andere online winkels. En het is niet strafbaar. Dat komt omdat het doden van een olifant voor zijn slagtanden een ernstig strafbaar feit is, maar als het de stroper te doen is om de huid van het dier is dit vaak volledig legaal. Dit komt door de zwakke wetgeving op het gebied van olifantenleer, terwijl de wetgeving op het gebied van ivoor juist strenger is geworden.

Aandacht vragen en zoeken
Geloof het of niet, iedereen kan olifantenleer kopen en verkopen als men maar voldoet aan de voorschriften van het Verdrag inzake de internationale Verdrag van Bedreigde Soorten (CITES). Het feit dat je volkomen legaal een deel van een bedreigd dier kan kopen en verkopen, is te bizar voor woorden en moet zo snel mogelijk gestopt worden.

Peter LaFontine van het International Fund for Animal Welfare (IFAW):

“Dit is één van de minst bestudeerde aspecten van de handel in olifanten-producten. Kopers gaan ervan uit dat de producten die ze kopen legaal zijn en niet schadelijk zijn voor de soort.”

De vraag van consumenten naar olifantenleer is een belangrijke factor die bijdraagt aan het doden van olifanten. Helaas krijgt deze kwestie (nog) veel te weinig aandacht. Aandacht die er absoluut moet komen voordat het te laat is voor dit prachtige wezen.

Bron ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema