Modehuis Oscar de la Renta heeft de woede van dierenrechtenorganisatie PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) op de hals gehaald, door in de online boetiek Gilt te adverteren met schoenen van olifantenhuid. Het Amerikaanse modelabel ontkende de aantijging.

olifantenhuid
Foto via CITES Facebook

Met uitsterven bedreigd
De Afrikaanse olifant wordt met uitsterven bedreigd. Elke dag worden ongeveer 100 Afrikaanse olifanten gedood door stropers om hun ivoor. Jaarlijks worden er meer olifanten gedood dan dat er worden geboren. Kenners voorspellen dat als er niks verandert, de Afrikaanse olifant in het komende decennium zal uitsterven.

Hakken van olifantenhuid
Ondanks dat de Afrikaanse olifant op het punt van uitsterven staat, is het gebruik van olifantenhuid in producten niet altijd illegaal. Het gebruik van olifantenleer roept echter bij velen boosheid en onbegrip op. Zo ook bij PETA. De dierenrechtenorganisatie plaatste een boos bericht over het modehuis Oscar de la Renta op hun website, waarin mensen er attent op werden gemaakt dat het merk hakken van olifantenhuid zou verkopen. PETA riep leden op hun ongenoegen uit te spreken tegen het modelabel. Oscar de la Renta reageerde op de claim en ontkende dat hun product van olifantenleer was gemaakt. Het misverstand zou zijn toegeschreven aan een fout door online boetiek Gilt. Een woordvoerder van Oscar de la Renta zei het volgende:

“Gilt heeft de fout toegegeven en aangepast op hun website. Helaas hebben vele klanten de foutieve informatie gezien en zijn ze begrijpelijkerwijs erg boos, net als wij. Wij gebruiken geen olifantenhuid voor onze producten en zullen dit in de toekomst ook nooit doen.”

De fout is inmiddels rechtgezet en PETA heeft hierop het bericht verwijderd van de website.

Schrijffout
Er wordt online gespeculeerd dat Gilt een schrijffout zou hebben gemaakt. Het zou niet gaan om ‘elephant skin’ maar om ‘elaphe skin’, oftewel de huid van een rattenslang. De huid van deze slang wordt door het Amerikaanse modelabel helaas regelmatig gebruikt in producten.

Bron ©PiepVandaag.nl Nadine van Wissen