Bij een Frans circus in Bordeaux heeft Stichting AAP tijdens een politie-inval een poema en vier bavianen gered. De emoties liepen zo hoog op de reddingsoperatie dreigde te escaleren. Inmiddels zijn de dieren onderweg naar Stichting AAP in Almere, waar ze kunnen bijkomen van alle commotie.

Frans circus
Een van de geredde bavianen | Foto: screenshot video Stichting AAP/YouTube

Stichting AAP zet zich samen met de Franse collega-organisatie 30 Millions d’Amis al tien jaar in om de dieren weg te krijgen uit het aftandse circus en nu is dat dan eindelijk gelukt. David van Gennep, directeur van Stichting AAP:

“De sfeer was grimmig; er werden meerdere bedreigingen geuit aan ons adres en er werden bavianen losgelaten. Maar de dieren zijn nu veilig en daar gaat het uiteindelijk om.”

Het is overigens helaas geen uitzondering dat het zoveel jaren heeft geduurd voordat de dieren eindelijk gered konden worden. Van Gennep:

“Het is altijd een ingewikkelde zaak. De wetgeving omtrent het houden van circusdieren is moeilijk te controleren, onder andere omdat circussen niet lang op één plek blijven. Wat de situatie extra complex maakt, is dat de emoties tijdens zo’n inbeslagname vaak hoog oplopen. Meer dan eens ontstaan er vechtpartijen of worden er worden de betrokken partijen ernstig geïntimideerd.”

Teleurstelling
De inbeslagname werd daarom in het uiterst geheim voorbereid. Om de veiligheid van de betrokken partijen te kunnen garanderen stonden tientallen politieagenten paraat. Ondanks de goede voorbereidingen was de sfeer niet alleen emotioneel maar ook ronduit vijandig. Bij aankomst kreeg AAP bovendien een flinke teleurstelling te verwerken:

“Tot anderhalve week geleden zaten er nóg drie bavianen en een panter in het circus. Die bleken vandaag op mysterieuze wijze verdwenen te zijn. Heel triest. Wat er met hen gebeurd is, zullen we waarschijnlijk nooit weten.”

Bezienswaardigheid
AAP is opgelucht dat de overgebleven dieren wél zijn weggehaald uit hun oude omstandigheden, die ronduit afschuwelijk waren. De dieren zaten in smerige, gammele kooien en leefden in hun eigen vuil. De dieren werden overigens niet meer gebruikt in shows maar dienden voornamelijk als bezienswaardigheid. Keer op keer kwamen er meldingen binnen bij 30 Millons d’Amis en Stichting AAP over de erbarmelijke omstandigheden waaronder de dieren moesten leven.

Eindelijk krijgen de dieren nu bij Stichting AAP een veilig thuis, waar ze in alle rust kunnen herstellen van hun vreselijke verleden.

Bekijk hieronder hoe de inbeslagname in zijn werk ging, waarbij de emoties hoog opliepen:

Bron ©PiepVandaag.nl