Nelson is een van de bijna 600 beren die dierenhulporganisatie Animals Asia redde uit de berengalindustrie. Ook al heeft hij jarenlang opgesloten gezeten in een kooi, terwijl zijn gal op pijnlijke wijze werd afgetapt, weet Nelson inmiddels heerlijk van het leven te genieten.

geredde honingbeer
Nelson speelt op zijn platform | Foto: Animals Asia

Animals Asia heeft twee berenopvangcentra, in China en Vietnam. Hier leven de dieren in semi-natuurlijke verblijven, voorzien van klimmogelijkheden en speelgoed, zodat ze veilig kunnen herstellen en de rest van hun leven in het gezelschap van andere beren verkeren.

De getraumatiseerde honingbeer Nelson arriveerde in 2011 in de opvang in Vietnam en leed aan een vreselijke kiespijn. Zijn gebit werd door de dierenartsen onder handen genomen, maar geestelijk herstellen van het leed dat hem was aangedaan, daar ging iets langer overheen. Het is prachtig om te zien hoe goed het dier zich inmiddels voelt en zich vermaakt met de verrijking van zijn verblijf.

Voor Nelson is het leven een groot feest. Zijn lekkere hapjes, zoals jam en tofu, zijn verstopt in voorwerpen die opgehangen zijn of rondslingeren, waarbij hij enige moeite moet doen om ze eruit te krijgen. Dagelijks krijgt hij, net als de andere beren, een kilo bebladerde takken die hij kan eten, waarmee hij kan spelen of gebruiken voor zijn nest.

Daarnaast liggen er oude zakken waarin soms ook een smakelijke snack verborgen is. Dit stimuleert de beren te foerageren. En de zakken zijn ook nog eens leuk om in het rond te smijten. In de stapel hout in het verblijf is nog wel eens een knapperig kevertje te vinden. Levert het rondneuzen in de houtstapel geen voedsel meer op, dan vinden de beren het prachtig om in het hout te rollen en het ergens anders neer te gooien. Verder beschikken ze over stevige platforms, waarop ze naar hartenlust kunnen klimmen en klauteren.

Annemarie Weegenaar van Animals Asia:

“Naast de zo natuurlijk mogelijk ingerichte verblijven hebben we allerlei lekkernijen en speelgoed voor de beren om ze lichamelijk en mentaal actief te houden. Het is heerlijk om Nelson zijn gang te zien gaan met de hele collectie.”

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde