De Canadese stad Montreal wil duizenden pitbullachtige honden doden naar aanleiding van het pitbullverbod, waarover vandaag zal worden gestemd. Volgens burgemeester Denis Coderre is het verbod op pitbulls belangrijk voor de publieke veiligheid, nadat een aantal incidenten heeft plaatsgevonden waarbij pitbullachtigen mensen aanvielen.

Montreal
Bedreigd door de anti-pittbullwet | Foto: This Year’s Love/flickr

Hondensoorten die de nieuwe wet als pitbull beschouwt, zijn:

  • Staffordshire bull terriers
  • American pitbull terriers
  • American Staffordshire terriers
  • Elke mix met deze rassen
  • Elke hond die eigenschappen van deze rassen bezitten

Volgens Alanna Devine, directeur dierenrechten bij de Montreal SPCA, is de nieuwe wet zo vaag is verwoord, dat het onmogelijk is om te weten hoeveel schade het kan aanrichten. Devine:

“Uiteindelijk kan de wet worden toegepast op zo’n beetje alle middelgrote honden met kort haar en een groot hoofd.”

In andere woorden: alle honden en hondenliefhebbers in Montreal hebben reden om zich zorgen te maken.

De stemming over de nieuwe wet zou afgelopen maandag plaatsvinden, maar is uitgesteld tot vandaag. Het is de verwachting dat de wet zal worden aangenomen. Devine:

“We moedigen mensen nog steeds aan om uit te reiken naar politici. Maar het is een moeilijk gevecht.”

Pitbulls laten uitsterven
In augustus maakt PiepVandaag al bekend dat pitbulls,die na september van dit jaar worden aangeschaft de Canadese stad Montreal niet meer mogen binnentreden. Huidige eigenaren zijn verplicht om per januari 2017 hun hond te laten steriliseren, vaccineren, registreren en chippen. Verder moet de hond altijd een muilkorf dragen op straat en aan een riem van korter dan 1,20 m lopen. Wanneer de eigenaar niet aan deze nieuwe regels voldoet zal de hond in beslag genomen en geëuthanaseerd worden. De nieuwe regeling heeft als doel pitbulls, die voor september zijn gekocht of geadopteerd, langzaam te laten uitsterven, waardoor ze geheel uit Montreal zullen verdwijnen.

Vergunning
De speciale vergunning, die eigenaren nodig hebben om legaal een pitbull te hebben, kost $150. Devine vreest dat veel mensen het hoge bedrag van de vergunning niet kunnen betalen en dat hun honden daarom gedood zullen worden:

“Er zijn heel veel daklozen en mensen met lage inkomens in Montreal, die simpelweg geen geld hebben om aan alle criteria te voldoen om speciale vergunning te bemachtigen. Deze honden zullen in beslag genomen en geëuthanaseerd worden.”

Voor honden die in asiels zitten, is de nieuwe wet een doodvonnis. Devine:

“Zoals de wet nu is opgesteld moeten honden die geen eigenaar hebben op de dag dat de wet wordt aangenomen worden geëuthanaseerd.”

De Montreal SPCA neemt ieder jaar zo’n 2000 honden op haar asiels. Ongeveer 700 van hen voldoen aan de criteria om gedood te worden. Devine:

“Gebaseerd op hoe de nieuwe wet nu is opgesteld kunnen zij niet worden geadopteerd.”

Verzet
Vele dierenliefhebbers hebben de bui al zien hangen. In de dagen voorafgaand aan de stemming hebben zij verschillende pitbullachtige honden getransporteerd naar asiels buiten Quebec, naar plaatsen die geen verbod kennen op specifieke rassen. Verder zijn bekende mensen, zoals Pamela Anderson, ingezet om aandacht te vragen voor de schrijnende situatie van pitbullachtige honden in Montreal. Pamela Anderson bezocht vorige maand asielhonden in Montreal en organisaties als de American Bar Association hebben brieven gestuurd naar de burgemeester van Montreal, waarin ze het verbod veroordelen. Devine:

“We hebben het over een organisatie die 400.000 advocaten, rechters, en rechtenstudenten vertegenwoordigt. Dat zij naar voren komen en een directe boodschap sturen is zeer krachtig.”

Contract verbreken
De Montreal SPCA, die opvangcentra en dierenservices in 12 stadsdelen van Montreal verzorgen, hebben gedreigd het contract met de stad te verbreken, als het verbod wordt doorgezet. Gedwongen worden om honden, die prima te adopteren zijn, gebaseerd op een label te euthanaseren, strookt niet met een organisatie die is opgericht om dieren humaan te behandelen. Devine:

“Het gaat in tegen de fundamentele principes waarop onze organisatie is gebaseerd.”

Het verbod op pitbullachtige honden in Montreal lijkt niet de enige in zijn soort. De provincies hebben al aangegeven ook een verbod op deze honden te willen invoeren. Het is echter de verwachtig dat de provincies de stemming van vandaag afwachten, voor zij actie zullen ondernemen.

Petitie
Er is een petitie gestart om het pitbullverbod tegen te gaan, die al door bijna 60.000 mensen is ondertekend. Teken de petitie hier.

Bronnen: The Dodo, Chico Bandido, CBC ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor