Vanaf aanstaande maandag is de import en verkoop van op dieren geteste cosmetica en ingrediënten verboden binnen de Europese Unie. Dat betekent dat nieuwe cosmetische producten die binnen de EU verkocht worden, nergens ter wereld getest mogen zijn op dieren. Het verbod markeert een enorme overwinning voor proefdieren en is een duidelijk signaal naar landen waar dierproeven voor cosmetica nog steeds verplicht zijn.

Ian Somerhalder
Foto: Wikimedia Commons

Al in 1993 stemde de EU voor een verbod dat in zou gaan in 1998. De deadline werd echter meerdere malen uitgesteld en uiteindelijk werd in 2003 een gefaseerd verbod vastgesteld, met twee deadlines in 2009 en 2013. De laatste deadline van 2013 kwam opnieuw in gevaar toen druk op de EU werd uitgeoefend om de deadline uit te stellen of het verbod aan te passen, vanwege zorgen over de beschikbaarheid van alternatieve methodes voor de nog toegestane tests. Honderdduizenden Europese burgers en vele dierenbeschermingsorganisaties voerden actie om de deadline van 11 maart 2013 te behouden. En met succes: de deadline is behouden en het verbod wordt aanstaande maandag van kracht. Het verbod betreft alle cosmetica, waaronder toiletartikelen en schoonheidsproducten, van zeep tot tandpasta en van lippenstift tot mascara.

Het nieuws over het verbod werd ook enthousiast ontvangen door Ian Somerhalder, acteur in Lost en The Vampire Diaries: “Mijn felicitaties en dankbetuiging aan Vier Voeters en alle supporters voor het maken van een verschil voor zoveel dieren die onze bescherming nodig hebben. Als goede mensen samen strijden voor de waarheid en gerechtigheid, zijn er geen grenzen aan wat bereikt kan worden. Nu is het tijd voor de rest van de wereld om wakker te worden en voor altijd afscheid te nemen van dierproeven voor cosmetica. Compassie komt voor winst”. Ian Somerhalder steunt meerdere goede doelen. Twee jaar geleden startte hij The Ian Somerhalder Foundation om mensen te onderwijzen over het belang van milieu- en dieren bescherming.

De Europese Commissie schat dat tot 27.000 dieren per jaar gespaard kunnen worden door de implementatie van het verbod. Vier Voeters roept landen in de rest van de wereld op het voorbeeld van de EU te volgen en vergelijkbare verboden in te voeren op cosmeticaproducten en ingrediënten waarvoor dierproeven gedaan zijn.

Bron: persbericht Vier Voeters