De Vietnamese minister Hoang Tuan Anh heeft onlangs publiekelijk bevestigd dat er een einde moet komen aan de brute festivals en offerfeesten waarbij dieren, veelal op gruwelijke wijze, worden gedood als godsdienstig offer.

Nem Thuong vietnam
Zo werd een varken geslacht tijdens het Nem Thuong festival | Foto: screenshot video

De minister legde hierover een officiële verklaring af, waarin hij onder meer zei:

“Als minister van cultuur, sport en toerisme en afgevaardigde voor de National Assembly, bevestig ik hierbij dat er aan de barbaarse slachtingen en het offeren van dieren op festivals, zoals het varkensslachtfestival in de provincie Bac Ninh of het festival in Phu Tho waarbij buffels worden gedood en geofferd, zeker een einde moet komen.”

Internationale druk
Minister Anh benadrukte dat Vietnam vanwege de groeiende internationale bekendheid van de zogenoemde festivals onder groeiende druk staat en grote kritiek krijgt te verduren. Hij beloofde zich te zullen inzetten voor het uitbannen van de offerfeesten en verklaarde daarbij dat als de evenementen toch blijven worden georganiseerd, dit een teken van onvermogen van overheid is en zal worden opgevat als onverschilligheid voor de publieke opinie.

“De bloederige beelden van varkens en buffels die worden doodgeslagen zijn werkelijk schokkend en moeten verdwijnen. Hoewel het doden van de dieren plaatsvindt tijdens lokale (dorps)feesten, is dankzij het internet de hele wereld ervan op de hoogte. Het is het beeld dat men heeft van heel Vietnam, niet slechts van de dorpen waar deze taferelen zich afspelen.”

Niet gemakkelijk
Volgens vertegenwoordigers van de festivals zal het echter niet gemakkelijk worden om het offeren van de dieren niet langer onderdeel uit te laten maken van de feestelijkheden. Nguyen Dinh Loi, woordvoerder van het jaarlijkse varkensslachtfeest in Bac Ninh, zegt zelfs dat het volstrekt onmogelijk is om van de ene op de andere dag bewustwording te creëren bij de mensen die deelnemen aan de feesten en hun perceptie van het offeren te veranderen, met name voor de ouderen. De woordvoerder van het ‘buffelfestival’ stelt dat zijn plaats, Phu Tho, onmogelijk een einde kan maken aan het evenement. Hij voegt eraan toe ervan overtuigd te zijn dat de lokale bevolking de dieren bij een verbod op het festival op een andere wijze, niet meer door deze aan een paal vast te binden en vervolgens om beurten tegen het hoofd te slaan, alsnog zullen doden.

Vu Xuan Thanh, hoofdinspecteur van het ministerie van cultuur, vindt dat de plaatselijke autoriteiten er met name op moeten toezien dat de dieren discreter en subtieler worden gedood, zonder pijn en zonder dat de samenleving geschokt raakt. Ook Tran Huu Son, hoofd van de Vereniging van Vietnamese Folklore, stelt zich op het standpunt dat het offeren van dieren een onmisbaar en onvervangbaar onderdeel van de festivals is. Volgens hem moet de nadruk dan ook niet liggen op de vraag óf er geofferd wordt, maar hóe dit gebeurt.

Minister Anh laat zich door de lokale kritiek niet van zijn stuk brengen:

“De plaatselijke autoriteiten moeten strikter en met meer aandacht met de tekortkomingen omgaan in plaats van ze alleen maar te benoemen. Er moeten vaker en hogere boetes worden opgelegd”.

Bekijk hieronder beelden van het varkensslachtfestival in Bac Ninh. LET OP: zeer schokkende beelden!

[liveleak id=”f=a18ddbdb136c” mode=”normal” maxwidth=”560″]

Bron: Tuoitrenews.vn ©PiepVandaag.nl Anya van Eijck


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.