Supermarkten laten hun diervriendelijke klanten met Kerst flink in de kou staan. Dit blijkt uit een onderzoek van Wakker Dier naar alle kerstaanbiedingen van de grootste acht supermarkten. Van de 391 onderzochte kerstaanbiedingen in de categorie vlees, vis of vegetarisch zijn er slechts vijf biologisch en acht vegetarisch.

Dat is bedroevend weinig. Temeer omdat dit jaar de supermarkten veel meer kerstaanbiedingen hebben in extra dikke kerstfolders. Desondanks is het aantal biologische en vegetarische aanbiedingen zelfs gedaald. Eerder bleek uit onderzoek van Peil.nl[1] dat een derde van de supermarktklanten met Kerst let op keurmerken voor dierenwelzijn. “Zij zullen helaas met een vergrootglas moeten gaan zoeken”, aldus een woordvoerster van Wakker Dier, “en zelfs dan nog is er bij Aldi en LIDL niks te vinden.”

Vooral de varkens zijn met Kerst de pineut. Er worden maar liefst 97 kerstaanbiedingen met varkensvlees aangeboden, tegenover 73 met rundvlees en 29 met kip. Wel worden zoals gebruikelijk met Kerst, vooral luxe vleesaanbiedingen gedaan en is er evenals vorig jaar slechts één kiloknaller te vinden, bij de C1000; het gemengd gehakt van de C1000 is ook deze Kerst weer goedkoper dan de gemiddelde prijs van kattenvoer ( €4.12/kilo). Een lichtpuntje was de grote stijging in het aanbod van producten met één BeterLevenSter van de Dierenbescherming, dat zijn er dit jaar 18.

Wakker Dier onderzocht bij de grootste acht supermarkten –  AH, C1000, Jumbo, Super de Boer, Plus, Dirk/Bas/Digros, Aldi en Lidl – de aanbiedingen in de kerstfolders, de weekfolder  en op de website in de week voor Kerst. Alle 616 aanbiedingen in de categorie vlees, vis, zuivel of eieren  werden bekeken op dierenwelzijn. 93,4 % van het vlees komt uit de gangbare vee-industrie. Slechts één procent van de zuivel is biologisch geproduceerd. Er worden geen diervriendelijke eieren aangeboden. In het totaal zijn er slechts zeven biologische producten en acht vleesvervangers in het kerstassortiment.  Door de luxe verpakkingen en mooie benamingen wordt er wel meer geld betaald voor vlees, helaas gaat dat extra geld niet naar extra welzijn voor de dieren.

Bron: Wakker Dier