Met kerst voor de deur komt farmaceutisch bedrijf MSD met het verlossende woord: alle 73 apen die zich nog in de proefdierfaciliteit in Oss bevinden mogen binnenkort van hun pensioen gaan genieten bij Stichting AAP. Een beter kerstcadeau hadden deze Java-apen zich niet kunnen wensen!

Toen dit jaar bekend werd dat MSD gestopt was met de vroege researchactiviteiten in Oss, stelde de Anti Dierproeven Coalitie (ADC) de vraag wat er met de nog aanwezige proefapen zou gebeuren. Een mogelijkheid was dat de dieren naar een ander laboratorium zouden gaan. Daarom heeft AAP aangeboden de dieren in Almere op te vangen en hen een mooi pensioen te bieden.

Na gesprekken tussen AAP, de Dierenbescherming en MSD kwam deze week het goede nieuws: al op korte termijn verhuizen de apen naar Stichting AAP. De dieren zijn bij MSD sociaal gehuisvest in vier groepen, waardoor ze al gewend zijn om met soortgenoten samen te leven. Dit maakt het voor AAP makkelijker om ze op te vangen. Daarnaast zal MSD de overplaatsing naar Stichting AAP financieel ondersteunen.

David van Gennep, directeur Stichting AAP: “AAP heeft al diverse ex-proefdieren met succes opgevangen. Wij weten dat het stoppen met dierproeven niet het einde hoeft te betekenen voor de proefdieren zélf. Wij zijn daarom verheugd dat MSD in Nederland gestopt is met het onderzoek op apen en dat we mede dankzij de inspanningen van de Dierenbescherming deze 73 apen een mooie toekomst kunnen bieden”.

Bron: Stichting AAP