Het gaat niet goed met de Nieuw Zeelandse Zeeleeuw. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de grootschalige inktvisvangst de grootste veroorzaker is van het afnemen van de populatie van dit prachtige dier op de Auckland Islands, een eilandengroep ten zuiden van het Zuidereiland van Nieuw Zeeland.

De Nieuw-Zeelandse zeeleeuw (Phocarctos hookeri), ook wel bekend als de Hooker’s Sea Lion of Whakahao in Māori, is een oorrob die voorkomt aan de kust van het Zuidereiland en Steward Island in Nieuw Zeeland. Het is de enige soort uit het geslacht Phocarctos.

De Hooker’s Sea Lion heeft een vrij kleine kop. De vachtkleur verschilt per individu, geslacht en leeftijd. Vrouwtjes worden gemiddeld 2 meter lang en 160 kilogram zwaar. Mannetjes worden veel groter: zo’n 250 tot 350 centimeter lang en tussen de 300 en 450 kilogram zwaar.

De Nieuw-Zeelandse zeeleeuw leeft voornamelijk van kleine vissen en platvissen, inktvissenen, kreeftachtigen als garnalen, aangevuld met pinguïns en soms jonge zeeberen.

Vrouwtje en mannetje Hooker's Sea Lion op Sand Fly Beach (Foto: Steve Armor)

De Hooker’s Sea Lion is een bedreigde diersoort, die sinds 1890 beschermd wordt. De populatie neemt af en het dier wordt beschouwd als de meest bedreigde zeeleeuwensoort ter wereld. Rond 1990 waren er nog 15.000 zeeleeuwen over en door het uitbreken van ziektes rond 1998 is zo’n 20% van de vrouwtjes en 50% van de jongen gestorven. In 2008 waren er nog maar 9000 Nieuw Zeelandse Zeeleeuwen over.

Door het kleine aantal voortplantingsgebieden is de soort zeer kwetsbaar voor verstoring. De belangrijkste reden voor de achteruitgang van de soort is bijvangst in vissersnetten.

Ondanks de recentelijk gepubliceerde onderzoeksresultaten stelt de Nieuw Zeelandse regering voor om de bijvangstlimiet van de zeeleeuwen bij de inktvisvangst op te heffen.

Parlementslid Gareth Hughes van De Groenen roept iedereen op zich uit te spreken tegen de plannen van de regering. Wil jij helpen de Hooker’s Sea Lion te beschermen? Klik hier en laat je mening gelden. Dit kan echter nog maar tot vrijdag 23 december 04:00 uur Nederlandse tijd.

Bronnen: Wikipedia, Green Party of Aotearoa New Zealand