Een vegetarische boer uit het Engelse graafschap Derbyshire heeft zijn 63 koeien aan opvangcentrum Hillside Animal Sanctuary gegeven. Hij besloot hiertoe, omdat hij ze niet wilde laten slachten.

vegetarische boer
Een Britse boer besloot zijn kudde koeien naar een opvangcentrum te brengen | Foto (ter illustratie): Angelique Lagarde

De 59-jarige boer Jay Wilde is al 25 jaar vegetariër en groeide op tussen de koeien. Toen zijn vader overleed nam hij de familieboerderij over.

Jay vertelt:

“Koeien hebben ook herinneringen en emoties. Ze vormen relaties onderling. Ik heb ze zelfs zien huilen. Het was heel moeilijk om mijn best te doen om goed voor ze te zorgen en ze dan daarna naar het slachthuis te brengen, wat een vreselijke dood moet zijn.”

Volgens de Hillside Animal Sanctuary, waar de kudde is heengebracht, zijn 30 van de koeien zwanger en zullen ze nu de rest van hun leven mogen doorbrengen als ‘huisdieren’.

Wendy Valentine, oprichtster van Hillside:

“Jay is niet de eerste boer die zijn kudde aan ons heeft geschonken. Er was een koppel die hun melkveehouderij niet meer kon voortzetten; met onze hulp konden ze koeien verder houden als huisdieren.”

Jay, die in 2011 was overgaan van melkveehouderij tot biologische rundvleesproductie, stopte lang geleden al met het eten van vlees. Hij kon zich niet voorstellen dat het goed was om ze te eten. Volgens hem is de melkveehouderij bijzonder moeilijk, omdat de koeien en hun kalfjes erg gestrest raken nadat ze gescheiden worden.

“Ik ben zo blij dat ik de beslissing heb genomen om niet meer te boeren met de dieren, ik voelde me er altijd verschrikkelijk bij.”

De zwager van Jay vond het krankzinnig dat hij zijn vee weggaf, terwijl hij er ook zo’n 35.000 euro voor had kunnen krijgen. Jay gaat nu verder met een veganistisch biologische marktboerderij die tuinproducten levert zonder gebruik te maken van dierlijke producten of meststoffen.

Bron: BBC News ©Animals Today Sophie Janssen


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.