Bij een honden- en kattenfokker in de Belgische plaats Wervik zijn vorige week veertig dode puppy’s en kittens aangetroffen in de diepvries. De lugubere ontdekking werd gedaan toen het dierenasiel op verzoek van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) een aantal honden en katten in beslag kwam nemen.

diepvries
Bij een Vlaamse fokker van honden en katten zijn veertig dode dieren in de vriezer gevonden | Fotocredit: starmist1 Flickr via Compfight cc

De wantoestanden bij de fokker kwamen aan het licht, doordat buren klaagden over een vliegenplaag. Bij aankomst constateerden medewerkers van het dierenasiel dat de dieren waren verwaarloosd. Veerle Debaillie van dierenasiel Leiestreek in Zwevegem:

“Het was één grote puinhoop. Ze leefden tussen hun eigen uitwerpselen, het was er veel te warm en ze zaten met veel te veel in een te kleine ruimte. In de diepvries deden we dan nog de gruwelijkste ontdekking. Daar lagen in totaal veertig dode puppy’s en kittens in. Wellicht waren die dieren dood geboren, maar waarom hij ze in de diepvries bewaarde is mij een raadsel.”

Het dierenasiel nam vijf staffords en vijf chihuahua’s in beslag. Twee van de staffords waren zeer recent bevallen. Één van de moederhonden kreeg maar liefst dertien pups. Debaillie:

“Ook bij de chihuahua’s is woensdag nog ééntje bevallen van zes pups. Het is duidelijk dat de dieren enkel en alleen gebruikt werden om te fokken en te verkopen. In de woning waar kweker Matthias V. zijn dieren te koop aanbood, leefden ook nog eens veertien katten. We gaan ze nu volledig ontvlooien en ontwormen, gelukkig zijn ze niet ondervoed en zullen ze het allemaal wel redden.”

Vergunning
Matthias V. uit Wervik heeft sinds twee jaar een vergunning als hobbyfokker. Eerder dit jaar diende hij een klacht wegens wanpraktijken in tegen een hondenfokker in Westrozebeke, waar negen volwassen honden en tientallen puppy’s in beslag werden genomen. Debaillie:

“Ik denk dat de ene kweker de andere telkens aan de galg praat. Wat goed is, want hoe meer dieren we kunnen redden hoe beter. Al heb ik nu wel gezegd aan de inspectie dat er bij ons geen dieren meer bij kunnen. Sinds begin dit jaar hebben we al zo’n 100 in beslag genomen dieren opgevangen. Het is nu aan het parket om te beslissen wat er met de dieren moet gebeuren.”

Bron: HLN ©Animals Today Monique van Dijk Armor


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.