Nutmeg is waarschijnlijk de oudste kat ter wereld. Tenminste, als zijn baasjes kunnen aantonen dat Nutmeg in 1990 al 5 jaar oud was, toen hij als zwerver bij hen kwam aanlopen.

oudste kat
Hieperdepiep… | Foto: Westway Veterinary Group/Facebook

26 jaar geleden troffen Liz en Ian Finlay uit Newcastle (GB) Nutmeg (vertaald: nootmuskaat) aan in hun achtertuin. De kater was bevriend geraakt met hun eigen kat Spice. Maar hij had een abces in zijn nek en daarom brachten ze hem voor behandeling naar de dierenarts. Die verklaarde dat Nutmeg op dat moment waarschijnlijk al 5 jaar was. Wanneer dit klopt is Nutmeg, met 31 jaar, de oudste kat ter wereld!

Onderstaand bericht gaat over de viering van zijn verjaardag, afgelopen juni:

Baas in huis
Volgens zijn baasjes is Nutmeg absoluut de baas in huis:

“Hij is niet onze kat maar wij zijn z’n mensen, en dat laat hij ons iedere dag weer weten. Misschien is dat wel het geheim van een lang en gelukkig kattenleven. Hij is de baas en hij is geweldig!”

Als de kat de baas is vergt dat wel wat nachtrust, zo vertellen Liz en Ian:

“Hij komt iedere ochtend om 5 uur uit zijn slaapplek in een naastgelegen kamer en dan staan we op en geven hem te eten. Wij hebben geen kinderen, dus hij is als een kind voor ons.”

Bewijzen
Volgens Guinness World Records is Corduroy uit Oregon (VS) officieel de oudste kat ter wereld. Corduroy is nu 27 jaar en dat is bijna het aantal jaar dat Nutmeg bij Liz en Ian Finlay woont. Maar om aan te tonen dat hij, en niet Corduroy de oudste is moeten Liz en Ian nog heel wat bewijzen aanvoeren, zoals een verklaring dat hij 5 was toen hij zijn eerste behandeling bij de dierenarts kreeg. En dat is lastig aan te tonen.

Afgelopen jaar heeft Nutmeg een flinke hersenbloeding gehad, maar daar is hij gelukkig helemaal bovenop gekomen. Hij is weer de oude, en je vraagt je af hoeveel levens een kat werkelijk heeft. Zouden het er soms meer dan negen zijn?

Troon
Nutmeg is dus nog niet officieel de oudste, nog levende kat ter wereld. Daarom hieronder een filmpje over de ‘kroning’ van de huidige recordhouder Corduroy. De kans bestaat echter dat Nutmeg hem binnenkort van zijn troon stoot:

Bronnen: The Telegraph, Metro UK, Boring Panda ©PiepVandaag.nl Bart van Riel