Orkaan Matthew heeft in het Caraïbisch gebied en de Verenigde Staten een ravage aangericht. Meer dan duizend mensen kwamen om en de schade is enorm. Maar zoals bij elke ramp, zijn niet alleen mensen het slachtoffer. Miljoenen kippen, kalkoenen en varkens zijn verdronken: de arme dieren zaten als ratten in de val in schuren. Ook huisdieren zijn gewond of ontheemd geraakt. Gelukkig zijn er meerdere organisaties voorbereid op noodsituaties en verlenen ze direct hulp om dieren te redden of tijdelijk een veilige plek te bieden.

matthew
Dierenhulporganisaties zoals Humane Society International verlenen noodhulp na natuurrampen | Foto: HSI

Schuiladres
Tijdens evacuaties is het helaas niet altijd mogelijk om huisdieren mee te nemen, vanwege ruimtegebrek in de schuilplaatsen. Dit betekent dat sommige mensen voor een onmogelijke keuze komen te staan: zichzelf en hun familie in veiligheid brengen, of bij hun huisdier blijven en hopen dat ze de orkaan goed doorstaan. Gelukkig waren er een aantal opvangcentra waar zowel mensen als hun dieren welkom waren. Voor dieren zonder baasje was ook daar echter geen plek.

Dierenhulporganisatie en asiel Jacksonville Humane Society deed daarom een oproep aan particulieren om tijdelijk zo’n 200 katten en honden in hun huis op te vangen. Er reageerden zo veel mensen dat net op tijd alle dieren een onderkomen hadden. Niet iedereen wilde na de storm het dier weer terugbrengen naar het asiel: Matthew en Margo Tobin hadden een kleine terriermix genaamd Star in huis genomen en denken erover het dier permanent te adopteren.

Noodhulp aan asiel
De schade die kan ontstaan door een orkaan met een windkracht van 195 kilometer per uur is enorm. Om ervoor te zorgen dat hun dieren zo veilig mogelijk zouden zijn riep een asiel in Myrtle Beach de hulp in van de American Humane Association. Jeff Eyre en zijn driepotie Duitse herder Dually sprongen in de hulpverleningstruck en deden er negen uur over om bij het asiel te komen, voor de orkaan de plaats zou bereiken. Jeff hielp de medewerkers het asiel te verstevigen, waarna hij en zijn hond als enigen achterbleven om de orkaan uit te zitten en een oogje te houden op de 166 aanwezige dieren.

Overstroming
Omdat mensen lang niet overal hun huisdieren mee konden nemen naar hun schuiladres gingen vrijwilligers van de Humane Society in boten op zoek naar huisdieren, in wijken die onder water waren gelopen. Zo vonden ze in Pinetops, Noord-Carolina, katten op de hoogst mogelijke plekken in huizen, honden die op bedden en banken waren geklommen, en een chinchilla. Ook paarden werden gered en herenigd met hun opgeluchte eigenaren. Op diverse plekken werden reddingsacties uitgevoerd, die soms niet zonder gevaar waren. Volgens een vrijwilliger in Greene County, Steve Brantley, waren veel van de dieren die ze aantroffen in paniek en agressief:

“Sommige dieren willen alleen worden aangeraakt door hun eigenaren.”

In Florida evacueerde de organisatie bijna 500 wilde dieren van het South Florida Wildlife Center, die daar waren opgevangen om te herstellen. De dieren zijn inmiddels weer terug. De Humane Society verleent niet alleen hulp in de Verenigde Staten; vrijwilligers zijn afgereisd naar het zwaar getroffen Haïti om daar dieren te redden en medisch te verzorgen.

Kitten in sok
Een kitten dat buiten werd aangetroffen tijdens de storm en naar dierenwinkel Petsmart was gebracht, werd een dag later al geadopteerd. De dierenwinkel verkoopt geen dieren, maar helpt bij de adoptie van asieldieren. Medewerkers ontfermden zich over het kleine katje en gaven hem een ‘truitje’, gemaakt van een sok, tegen de kou. Een klant in de winkel maakte hiervan schattige foto’s en deelde deze via Twitter.

Ondanks de ellende en het verdriet dat een dergelijke natuurramp veroorzaakt, is het mooi om te zien hoe veel mensen samenwerken om dieren in een noodsituatie te helpen. Dit heeft vele dieren het leven gered.

Bronnen: ABC News, National Geographic, Yahoo ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde