Het was een vreemd beeld in de Kleine Leliestraat in de Amsterdamse Jordaan. Een jonge vos dwaalde daar door de straat. Voorbijgangers en een plaatselijke winkelier maakten foto’s van het dier. Uiteindelijk wisten ze de vos met stukjes kipfilet een brillenwinkel in te lokken.

jonge vos
Foto: Jonn Leffmann/Wikipedia

Diana van Gorp hielp de vos uiteindelijk te vangen:

“Het was een dolle boel op straat. Hij zag er angstig uit, liep met z’n staart tussen de benen op straat en moest steeds plassen.”

Bijzonder
De jonge vos durfde nauwelijks te eten maar uiteindelijk lukte het Van Gorp en nog een ondernemer uit de straat hem een winkel in te lokken, door met stukjes kipfilet te strooien. Intussen werd de dierenambulance gealarmeerd. Martin Melchers, vossenkenner en stadsecoloog noemt het heel bijzonder dat een vos zich naar het stadscentrum begeeft:

“Er leven vrij veel vossen aan de stadsrand, maar het gebeurt slechts eens in de paar jaar dat een vos de binnenstad inloopt.”

Verjaagd
Het is niet de eerste keer dat een vos wordt gezien in de stad. Eerder werd een vos aangetroffen bij het centraal station, bij het Rembrandplein, het Hiltonhotel bij de kleine Komedie en bij het concertgebouw. Volgens Melchers gaat het vaak om jonge vossen die door hun vader zijn verjaagd:

“Ze moeten op zoek naar hun eigen leefgebied. Maar in een binnenstad als die van Amsterdam heeft een vos niets te zoeken. Daar kun je als vos niet overleven en kom je zo onder een auto.”

Erg tam
Een woordvoerder van de dierenambulance meldt dat de vos voor de zekerheid niet meteen is teruggebracht naar de stadsrand bij het Westelijk Havengebied, waar meer vossen leven:

“We laten hem even bijkomen, want hij gedroeg zich niet bepaald als een wild dier. Hij was erg tam. Het lijkt ons niet goed als hij zomaar de wijde wereld weer ingaat. We laten hem bijkomen en daarna verwilderen. Anders staat hij zo meteen weer bij mensen op de stoep.”

Bron ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.