Karen’s blog: Stop de paardenmarkten (video)

Gisteren was het weer zover. De paardenmarkt in Zuidlaren. Ondanks alle protesten en al het beeldmateriaal wat de afgelopen jaren onder andere door Eyes on Animals en Animals Today naar buiten is gebracht lijkt er maar geen einde aan dit leed te komen. En dit jaar was de markt weer groter dan vorig jaar. Er werden 1754 paarden aangevoerd, tegen 1253 in 2016. De laatste keer dat er zoveel paarden op de markt stonden was in 2007. De crisis is duidelijk voorbij…

paardenmarkten

Oververmoeid paard op Zuidlaarder paardenmarkt 2017 | Foto: screenshot video Animals Today/YouTube

Vorig jaar leek de situatie s nachts in ieder geval enigszins verbeterd, maar dit jaar was het wederom een regelrecht drama. Paarden werden extreem ruw behandeld en stonden vaak te kort aangebonden. Dit jaar was er hooi aanwezig, maar het overgrote deel van de dieren had geen beschikking over drinkwater.

En dan de stress. Bekijk onderstaande beelden, gemaakt door 1037 Against Animal Cruelty, en oordeel zelf zou ik zeggen:

Helaas heb ik geen duidelijk beeld van het paard dat van ellende op de markt in elkaar zakte en het bewustzijn verloor. Omstanders dachten dat het paard ter plekke zou komen te overlijden. Na veel getrek en geduw kwam het arme dier na een flinke plens water over zijn hoofd weer enigszins bij. En de reden waarom er geen beeld is? Omdat vrijwillige dierenbeschermers zo ongeveer met gevaar voor eigen leven op deze markten moet filmen.

Op onderstaande beelden zie je weer een paard dat in paniek raakt en veel te kort staat aangebonden met alle gevolgen van dien. Daarbij wordt een pony hardhandig aan zijn staart opgetild:

Toezicht was er ‘s nachts nauwelijks. Een snelle blik op de hoeven was het enige waar de grote handelaren die vrachtwagen na vrachtwagen met dieren losten rekening mee hoefde te houden, zo getuigen onderstaande beelden:

De NVWA voerde overdag overduidelijk controles uit voor de bühne, want het is natuurlijk allemaal goed geregeld op de paardenmarkten. Of toch niet? Bekijk onderstaande beelden van een oververmoeid paardje en oordeel zelf:

‘De paarden staan op een prachtig terrein met bomen omgeven waar ze alle rust van de wereld hebben’, aldus Jan Van der Laan van de NVWA. Op de filmpjes is te zien hoe de paarden van deze ‘rust’ aan het ‘genieten’ zijn… En dan heb ik het nog niet over de paarden die losgebroken waren. Volgens een ooggetuige liepen er op een bepaald moment 7 paarden vrij rond.

De afwezigheid gisteren in Zuidlaren van Eyes on Animals is volgens de NVWA een teken dat ook zij zeer tevreden zijn met de verbeteringen op de markt. De woedende reactie hierop van de inspecteurs van Eyes on Animals laat echter een heel ander geluid horen:

“Onze afwezigheid op de Zuidlarense paardenmarkt heeft NIETS te maken met zogenaamde tevredenheid over het welzijn van paarden op deze markten, zoals de NVWA bij monde van dhr. Van der Laan vandaag beweert in medium De Nieuwe Oogst. Eyes on Animals stelt deze foutieve verklaring niét op prijs. Wij hadden helaas te weinig menskracht en middelen om een gedegen paardenmarktinspectie uit te voeren.

De afgelopen jaren heeft Eyes on Animals na iedere paardenmarktinspectie de NVWA, EZ en de paardenmarktorganisaties gewezen op de structurele en massale overtredingen van dierenwelzijnswetgeving én de EU Transportregels. Wij vinden het zéér kwalijk dat alle betrokkenen deze wetteloosheid laten voortduren.”

paardenmarkten

Gezwollen gewricht – paardenmarkt Zuidlaren 2016 | Foto: Animals Today

Ik kan wederom alleen maar tot de conclusie komen en dat is dat er maar één autoriteit is die de wetteloosheid en agressie op paardenmarkten kan stoppen: de overheid. De NVWA moet de opdracht krijgen de Wet Dieren en de EU transportwet echt te gaan handhaven. En aangezien dit verlengstuk van de industrie nu al jaren bewijst deze taak niet te kunnen volbrengen stel ik voor dat de politie voortaan gaat handhaven. De NVWA heeft zichzelf gediskwalificeerd.

Volgens het regeerakkoord gaat het gelukkig allemaal goed komen:

“Nederland zal zich met andere koplopers blijven inzetten voor een verbetering van het dierenwelzijn.”

©AnimalsToday.nl Karen Soeters

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Miranda Pecht zegt:

  Stop! Vreselijk zo n markt. Zijn geen pakjes boter. Belachelijk,
  stoppen hiermee!!

 2. ik walg van die beelden en waarom grijpt de dierenbescherming niet in?

 3. Veroorzaak geen last bij de dieren !

 4. Vandenbulcke. Hilde zegt:

  Stop dit alles zo vlug mogelijk. Al die angst en pijn bij deze prachtige dieren. Een echte schande 😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡

 5. schandalig gedoe met die beesten
  stop de paardenmarkten wat mij betreft

 6. Hellen Lamers zegt:

  VERSCHRIKKELIJK!!! Nederland is geen derde wereldland, mensen hebben minstens LBO en en hebben altijd eten, geen armoede. Dat maakt dit soort gedrag zo bewust berekend wreed. Voor lafaards is zoveel makkelijker om weerlozen en kwetsbaren te mishandelen. Het toont veel meer moed en kracht om juist voor het leven op te komen, het is duidelijk angsthaas gedrag. Bang om niet tot de groep te behoren. Ik hoop dat zo ze tot inkeer komen, ajb…
  Het is zo naar en zo mensonterend om het te zien, je wordt er zo verdrietig van…

 7. Mensen die geen respect hebben voor dieren hebben dit meestal ook niet voor mensen en die kunnen we missen als kiespijn. Een kabinet die zich niet inzet tegen dierenleed is net zo schuldig als de dierenmishandelaars ….

 8. Wanneer wordt er eindelijk iets aan die praktijken gedaan en die onmensen verbieden om dieren te houden, ze flink te doen betalen en ze zelf zo behandelen!!
  Waar zijn die ministers die er iets aan moeten doen??? Zijn ze zelf zo??? Laks en enkel in de politiek voor het geld?? Ja meestal is dat zo! Gemakzucht, een vergaderingske, reisje, ….
  Democratie waar ze niets doen waar het nodig is voor de goede bevolking en dieren.
  Walgelijk en zij die ervan blijven slapen zijn al net zo.
  Kversta trouwens ook al die familieleden van die onmensen niet! Aangeven, al is het je man, zoon,….
  DIT KAN NIET….waar zijn de verantwoordelijken die dit moeten in regel zetten en verbieden????

 9. Anne Persoon zegt:

  Iedereen kan feesten,doe dat vooral,
  maar veroorzaak geen last bij de dieren.
  Dit soort markten, het vuurwerk e.a.onnodige activiteiten waar dieren niet bij horen te zijn.Het is niet zo moeilijk.Compassie is te doen !

  • Ger Koelewijn zegt:

   Moet je is gaan kijken in Scheveningen een dag voor prinsjesdag is 10 keer erger met vuurwerk gillende kinderen en rookbommen Ga daar is iets aan doen!!!!!!!

 10. Wat is dit voor land?
  Paarden zijn vlucht dieren maar die handelaars hebben geen verstand in hun leven meegekregen,en dan doen ze hele domme dingen wat hier op beeld te zien is.Dus is niet moeilijk om ze ook een straf te geven,en geen geld boete want daar lachen ze om.
  Je laat je toch niet als vrijwilliger je mond snoeren en bang voor eigen leven dit soort dingen door de vingers zien?Hier moet de knuppel overheen als dat niet gebeurd blijft dierenmishandeling gevoed worden en dat moet stoppen.En idd de overheid is hier verantwoordelijk voor,maar die denken ook alleen maar de kassa te vullen en nix anders.En zichzelf indekken om te zeggen er lopen toch vrijwilligers die toezicht houden,laten ze zelf daar die handelaars gaan aanpakken maar daar zijn ze te laf voor.

 11. Bij RTV-noord werd weer met trots gesproken over de geweldige paardenmarkt in Zuidlaren, geen verkeerd woord over het tuig wat in paarden handeld, want het gaat maar om 1 ding, als de mens maar kan zuipen en feest vieren. Ben er een paar keer geweest, maar nooit weer, wat een walgelijk tuig die paarden handelaars.