Gisteren was het weer zover. De paardenmarkt in Zuidlaren. Ondanks alle protesten en al het beeldmateriaal wat de afgelopen jaren onder andere door Eyes on Animals en Animals Today naar buiten is gebracht lijkt er maar geen einde aan dit leed te komen. En dit jaar was de markt weer groter dan vorig jaar. Er werden 1754 paarden aangevoerd, tegen 1253 in 2016. De laatste keer dat er zoveel paarden op de markt stonden was in 2007. De crisis is duidelijk voorbij…

paardenmarkten
Oververmoeid paard op Zuidlaarder paardenmarkt 2017 | Foto: screenshot video Animals Today/YouTube

Vorig jaar leek de situatie s nachts in ieder geval enigszins verbeterd, maar dit jaar was het wederom een regelrecht drama. Paarden werden extreem ruw behandeld en stonden vaak te kort aangebonden. Dit jaar was er hooi aanwezig, maar het overgrote deel van de dieren had geen beschikking over drinkwater.

En dan de stress. Bekijk onderstaande beelden, gemaakt door 1037 Against Animal Cruelty, en oordeel zelf zou ik zeggen:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Helaas heb ik geen duidelijk beeld van het paard dat van ellende op de markt in elkaar zakte en het bewustzijn verloor. Omstanders dachten dat het paard ter plekke zou komen te overlijden. Na veel getrek en geduw kwam het arme dier na een flinke plens water over zijn hoofd weer enigszins bij. En de reden waarom er geen beeld is? Omdat vrijwillige dierenbeschermers zo ongeveer met gevaar voor eigen leven op deze markten moet filmen.

Op onderstaande beelden zie je weer een paard dat in paniek raakt en veel te kort staat aangebonden met alle gevolgen van dien. Daarbij wordt een pony hardhandig aan zijn staart opgetild:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Toezicht was er ‘s nachts nauwelijks. Een snelle blik op de hoeven was het enige waar de grote handelaren die vrachtwagen na vrachtwagen met dieren losten rekening mee hoefde te houden, zo getuigen onderstaande beelden:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

De NVWA voerde overdag overduidelijk controles uit voor de bühne, want het is natuurlijk allemaal goed geregeld op de paardenmarkten. Of toch niet? Bekijk onderstaande beelden van een oververmoeid paardje en oordeel zelf:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

‘De paarden staan op een prachtig terrein met bomen omgeven waar ze alle rust van de wereld hebben’, aldus Jan Van der Laan van de NVWA. Op de filmpjes is te zien hoe de paarden van deze ‘rust’ aan het ‘genieten’ zijn… En dan heb ik het nog niet over de paarden die losgebroken waren. Volgens een ooggetuige liepen er op een bepaald moment 7 paarden vrij rond.

De afwezigheid gisteren in Zuidlaren van Eyes on Animals is volgens de NVWA een teken dat ook zij zeer tevreden zijn met de verbeteringen op de markt. De woedende reactie hierop van de inspecteurs van Eyes on Animals laat echter een heel ander geluid horen:

“Onze afwezigheid op de Zuidlarense paardenmarkt heeft NIETS te maken met zogenaamde tevredenheid over het welzijn van paarden op deze markten, zoals de NVWA bij monde van dhr. Van der Laan vandaag beweert in medium De Nieuwe Oogst. Eyes on Animals stelt deze foutieve verklaring niét op prijs. Wij hadden helaas te weinig menskracht en middelen om een gedegen paardenmarktinspectie uit te voeren.

De afgelopen jaren heeft Eyes on Animals na iedere paardenmarktinspectie de NVWA, EZ en de paardenmarktorganisaties gewezen op de structurele en massale overtredingen van dierenwelzijnswetgeving én de EU Transportregels. Wij vinden het zéér kwalijk dat alle betrokkenen deze wetteloosheid laten voortduren.”

paardenmarkten
Gezwollen gewricht – paardenmarkt Zuidlaren 2016 | Foto: Animals Today

Ik kan wederom alleen maar tot de conclusie komen en dat is dat er maar één autoriteit is die de wetteloosheid en agressie op paardenmarkten kan stoppen: de overheid. De NVWA moet de opdracht krijgen de Wet Dieren en de EU transportwet echt te gaan handhaven. En aangezien dit verlengstuk van de industrie nu al jaren bewijst deze taak niet te kunnen volbrengen stel ik voor dat de politie voortaan gaat handhaven. De NVWA heeft zichzelf gediskwalificeerd.

Volgens het regeerakkoord gaat het gelukkig allemaal goed komen:

“Nederland zal zich met andere koplopers blijven inzetten voor een verbetering van het dierenwelzijn.”

©AnimalsToday.nl Karen Soeters