Gisteren dinsdag 18 oktober werd de jaarlijkse paardenmarkt in Zuidlaren gehouden. Volgens inspecteurs van Eyes on Animals leek het er in eerste instantie op dat de situatie er beter op was geworden. De dieren staan niet meer tegen de kermis aan, dus minder extra stress door geluidsoverlast. Het deel waar de paarden staan, is afgesloten met hekken waardoor controle beter zou moeten gaan. Daarbij was er groen licht opgehangen om de paarden mogelijk rustiger te krijgen.

Zuidlaren
Gezollen gewrichten| Foto: PiepVandaag

De situatie ’s nachts lijkt daarmee verbeterd te zijn voor de dieren, maar dit staat in schril contrast met wat er overdag aan misstanden aangetroffen werd. Paarden werden extreem ruw behandeld. Zo vertelde een ooggetuige dat een pony letterlijk met een stok een trailer werd ingeslagen. De touwen waarmee de dieren stonden vastgebonden, waren zo kort dat liggen in bijna alle gevallen onmogelijk is. Wanneer het touw al lang genoeg was, hadden de dieren vaak geen plek om te gaan liggen, omdat ze veel te dicht tegen elkaar aan geplaatst waren.

Er werden dieren met wonden aangetroffen en veel paarden hadden gezwollen gewrichten.

Sommige paarden hebben verwondingen en gezwollen gewrichten | Foto: PiepVandaag
Sommige paarden hebben verwondingen en gezwollen gewrichten | Foto: PiepVandaag

Net als voorgaande jaren zijn er waterpunten, maar worden die niet tot nauwelijks gebruikt om de paarden van water te voorzien.

Het team van Eyes on Animals, dat dit jaar samen met medewerkers van Tierschutzbund Zürich en Animal Welfare Foundation de markt inspecteerden, zag een dronken man die voor de lol op verschillende paarden ging staan.

Voor de paarden is het geen feest. | Foto: PiepVandaag
Voor de paarden is het geen feest. | Foto: PiepVandaag

Vier dronken vrienden kochten een drie en een halve maand oud veulentje voor 40 euro maar bedenken net iets later dat ze helemaal geen plek hebben om het dier te huisvesten. Volgens een van de vrienden kochten ze het dier met de beste bedoelingen. De nieuwe eigenaar vraagt zich dan af:

“Wat eet een paard eigenlijk? Heeft iemand suikerklontjes of een wortel?”

Vervolgens besluiten ze het veulentje toch maar weer te verkopen voor tien euro. Senior inspecteur bij Eyes on Animals Magreet Steendijk concludeert:

“Dit bewijst ook dit jaar weer dat volksvermaak en een markt waar levende dieren staan niet samen gaat.”

Een paard was zo beroerd dat het in elkaar zakte terwijl het de trailer op werd geduwd. En ook dit jaar werd een inspecteur ernstig bedreigd door handelaren die haar vastgrepen en schreeuwden:

“We smijten jou ook meteen de trailer in!”

Vorig jaar werden de inspecteurs van Eyes on Animals samen met een team van PiepVandaag.nl ook ernstig bedreigd op de paardenmarkt in Zuidlaren.

Deze situatie was overigens ook voor bezoekers gevaarlijk. Paarden stonden heel dicht bij elkaar en bezoekers moesten vlak achter de paarden langs schuifelen. Er zijn meerdere incidenten geweest waarbij bezoekers een trap van een paard hebben gekregen.

Paarden krijgen niet genoeg ruimte en duwen elkaar uit de weg.| Foto: PiepVandaag
Paarden krijgen niet genoeg ruimte en duwen elkaar uit de weg.| Foto: PiepVandaag

Zoals Steendijk eerder in haar ingezonden brief op PiepVandaag.nl al aangaf:

“Een jarenlang gedoogbeleid heeft paardenhandelaren en marktorganisaties de indruk gegeven dat zij zich niet aan de wet hoeven houden. Steeds vaker worden vrijwillige dierenbeschermers bedreigd wanneer zij de voortdurende mishandelingen en wetsovertredingen op paardenmarkten aan de kaak stellen. Er is maar één autoriteit die deze wetteloosheid en agressie kan stoppen en dat is de overheid. De NVWA moet de opdracht krijgen de Wet Dieren, de EU Transportwet en het tentoonstellingsverbod voor gecoupeerde paarden strikt te gaan handhaven.”

©PiepVandaag.nl