Door honger gedreven bruine beren in het oosten van Rusland wagen zich steeds vaker in bewoond gebied. Dit levert gevaarlijke situaties op voor mensen én de dieren. Dit jaar werden er al 83 bruine beren gedood volgens de autoriteiten van het eiland Sachalin.

bruine beren
Door onder meer overbevissing is er te weinig voedsel voor de beren | Foto: Christoph Strässler/flickr

De dieren zouden zijn gedood omdat ze vijandig waren naar mensen, honden en vee. Sergei Prokhorenko, werkzaam bij het regionale ministerie bosbehoud, liet aan lokale media weten dat vorige maand een visser en jager werden gedood door beren. Als gevolg van deze incidenten werden 83 bruine beren doodgeschoten, die volgens ambtenaren agressief gedrag vertoonden. Dit zijn er bijna drie keer zoveel als vorig jaar.

Overbevissing
Een boswachter, die liever anoniem wilde blijven, vertelde de media dat de dieren lijden door gebrek aan voedsel:

“Dit is nooit eerder gebeurd. Er is niet genoeg vis, bessen en noten. In deze tijd van het jaar zouden de beren lekker dik moeten zijn, maar deze dieren hebben bijna geen vet.”

De boswachter stelt dat ook overbevissing de reden is dat de beren zo hongerig zijn. Door jaren van overbevissing was er deze zomer weinig zalm te vinden voor de beren. Vissers hadden volgens de boswachter daarom geen visnetten moeten installeren. Dit werd echter wel gedaan. Het gevolg: nog minder vis voor de beren.

bruine beren
Bruine beer | Foto: I, Malene/Wikipedia

Groter probleem
Niet alleen in Rusland wordt melding gemaakt van hongerige bruine beren die op zoek naar voedsel in steden en dorpen rondstruinen. Ook bewoners van Roemeense steden in berggebieden krijgen te maken met bruine beren. Zo zijn er in het district Harghita in Centraal-Roemenië sinds het begin van dit jaar 73 meldingen binnengekomen van schade die werd veroorzaakt door beren. Dit zijn er twee keer zoveel als vorig jaar. Boze bewoners eisten bij het ministerie dat ze de dieren mogen doodgeschoten, wat nu niet mogelijk is omdat het een beschermde diersoort is.

Ook in Japan is het aantal incidenten met beren in de afgelopen jaren enorm toegenomen. Vooral bewoners van afgelegen bergdorpen in het noorden van Japan worden gewaarschuwd op hun hoede te zijn.

Crisis tot november
Om de beren weg te houden van bewoonde gebieden in Rusland worden dorpen afgegaan op zoek naar agressieve dieren. De anonieme boswachter verwacht dat de incidenten zullen aanhouden tot november. Ondervoede beren zullen dan doodvriezen door het koude winterweer, terwijl de andere beren dan beginnen aan hun winterslaap.

Bronnen: The Guardian, GrindTV ©AnimalsToday.nl Nadine van Wissen