Stop verkoop zeepaardjes op online marktplaats Etsy (petitie)

Online marktplaats Etsy verkoopt echte zeepaardjes. De diertjes worden (gedroogd) onder meer gebruikt in sieraden en souvenirs. De verkoop van dode of levende zeepaardjes is verboden, maar desondanks wil Etsy de advertenties waarin de diertjes worden aangeboden niet verwijderen.

Etsy

Gedroogde zeepaardjes | Foto: via Change.org

Zeepaardjes zijn een beschermde diersoort onder appendix II van CITES (The Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). Het doel van dit verdrag is voorkomen dat internationale handel het voortbestaan van dieren en planten in gevaar brengt. Zeepaardjes mogen dan ook niet verkocht worden, dood of levend.

Toch is er handel in deze elegante vissensoort. Ze worden gevangen voor aquaria, de traditionele Aziatische geneeskunde en als souvenir of curiosa. Maar liefst 150 miljoen zeepaardjes worden per jaar verhandeld. Ook komen ze als bijvangst terecht in vissersnetten. In dit tempo kunnen zeepaardjes over 30 jaar zijn uitgestorven.

Etsy

150 miljoen zeepaardjes worden per jaar verhandeld | Foto: macropoulos/flickr

Etsy lapt bescherming zeepaardje aan laars
Er zijn wetten die deze dieren moeten beschermen, maar die worden onvoldoende gehandhaafd, met name in de online handel. Dit blijkt uit het feit dat online marktplaats Etsy ruimte biedt aan advertenties waarin echte zeepaardjes worden aangeboden, onder meer verwerkt in sieraden. The Seahorse Trust heeft meermaals gevraagd deze advertenties te verwijderen, maar Etsy geeft hieraan vooralsnog geen gehoor. Website Ebay daarentegen verwijderde dergelijke advertenties wel, na hier door The Seahorse Trust op gewezen te zijn. De verkoop van beschermde dieren is namelijk tegen de bedrijfsregels van Ebay.

Etsy

Teken de petitie tegen de handel in zeepaardjes | Foto: publiek domein

‘Duurzaam’
Volgens CITES mogen zeepaardjes alleen verhandeld worden als bewezen kan worden dat ze bij een duurzame bron vandaan komen. Verkopers op Etsy hebben geen CITES II certificaat en verkoop is dan ook illegaal. Daarnaast is The Seahorst Trust van mening dat de verkoop van zeepaardjes moreel verkeerd is en de vangst het voortbestaan van de vissen bedreigt. Om Etsy over te halen alsnog in te zien dat het bedrijf niet zou moeten meewerken aan de handel in zeepaardjes, is The Seahorse Trust een petitie gestart. Wil je ook dat de verkoop van zeepaardjes op de online marktplaats stopt, teken dan de petitie op Change.org.

Bron: The Seahorse Trust ©Animals Today Angelique Lagarde

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Are you people (incl. buyers) freakin’ idiots or what? Disrespecting nature means disrespecting yourself you fucktards!
  Your kind of people should be put down immediately!

 2. L. Schenkel zegt:

  Stop this, it’s so wrong!

 3. Stop this insane selling now!!

 4. Maria F, zegt:

  Walgelijk praktijken. Maar zolang er mensen zijn die het kopen zal de handel in dieren doorgaan, helaas. Degene die het kopen zijn net zo walgelijk.

 5. marjolein zegt:

  alleen jammer dat je platgespamd wordt na het tekenen van een petitie op change.

 6. A. van Gerven zegt:

  !!! STOP !!!

 7. Please stop this cruelty!!!…🙏🏼

 8. Triest dat er niet veel strenger opgetreden wordt tegen handel inzeepaardjes, ivoor, neushoornhoorn, tijgerbotten, berengal en allerlei andere zaken waarvoor dieren misbruikt en mishandeld of vermoord worden voor de “behoeftes” van mensen. Internationaal zou dit structureel hard aangepakt moeten worden.

 9. Daphne van der Zaken zegt:

  Walgelijk!

 10. Danielle van Son zegt:

  Stop het levend aanbieden van zeepaardjes.

 11. Nadine muis zegt:

  Stop this!