De Belgische minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft de vergunning van de Olmense Zoo in Balen, provincie Antwerpen, per direct ingetrokken. Hij vindt dat het slecht is gesteld met het dierenwelzijn in de dierentuin. Het besluit viel afgelopen week, nadat de zoo al tien jaar lang de regels overtreedt en de dieren er in onverantwoorde omstandigheden leven.

Olmense Zoo
Luipaardwelp in Olmense Zoo | Foto: Ben Weyts/Facebook

In de derde grootste dierentuin van Vlaanderen leven 250 verschillende soorten onder slechte omstandigheden te dicht op elkaar, waaronder grote dieren als leeuwen, olifanten, giraffen en zebra’s. De dieren kunnen niet of nauwelijks schuilen voor de regen en staan ze soms in hun eigen uitwerpselen. Tevens zijn er in de voederbakken meermaals ontbindende kuikens aangetroffen. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts:

“Het zijn geen nieuwe ontwikkelingen in de Olmense Zoo. De dieren leven al ruim tien jaar in te kleine, slecht geventileerde ruimtes, die vaak ontzettend vuil zijn.”

Het is volgens Weyts niet de eerste keer dat het aan de kaak is gesteld, maar de situatie is nooit verbeterd:

“Het moet duidelijk zijn dat we het dierenwelzijn ernstig nemen. Wie niet horen wil, moet voelen.”

Ontdaan
De familie Verheyen, die de dierentuin runt, reageert geschrokken en ontdaan op het intrekken van de vergunning. Directeur Charel Verheyen tegen de Gazet van Antwerpen:

“Het is een pure schande want 90 procent van het rapport is achterhaald. Het is alsof je naar je eigen begrafenis moet.”

Verheyen overweegt de sluiting van de dierentuin aan te vechten met gerechtelijke stappen. Ook de burgemeester van Balen, Johan Leysen, geeft aan het besluit van de minister betreurenswaardig te vinden. Het is volgens hem helemaal niet zo slecht gesteld met het dierenwelzijn in de zoo:

“Ik heb deze week nog door het park gelopen en ik heb daar geen problemen gezien van een orde die een onmiddellijke sluiten als gevolg zouden moeten hebben. De zoo heeft de afgelopen jaren namelijk nog flink in de dierenverblijven geïnvesteerd.”

Amateurisme
Michel Vandenbosch van de Belgische dierenrechtenorganisatie GAIA geeft aan het wel eens te zijn met de sluiting en noemt de werkwijze van de Olmense Zoo ‘veredeld amateurisme’. GAIA vreest dat de Olmense Zoo niet de enige dierentuin is waar het welzijn van de dieren bedreigd wordt. Vandenbosch vraagt dan ook om een onderzoek naar alle dierenparken in Vlaanderen, om te beginnen bij de parken waar al eerder problemen zijn geconstateerd.

Ondanks dat de sluiting nog niet definitief is worden er al wel andere verblijven gezocht voor de dieren.

Bronnen: NOS, Ben Weyts/Facebook ©AnimalsToday.nl Thomas van de Pol