In 2050 zal er een nieuwe vaarroute zijn ontstaan voor schepen die door ijs kunnen varen. Deze route zal recht door de Noordpool lopen. Dit is het gevolg van het smelten van het poolijs. Dit stellen wetenschappers van de Universiteit van Californië.

IJsbreker - nieuwe vaarroute
IJsbreker | Foto: Wikimedia Commons

Afgelopen zomer is de dikte van het poolijs drastisch geslonken. Schepen die op zee door ijs heen kunnen varen, zijn er al in geslaagd om langs het noorden van Rusland te reizen. Meestal moest hier nog wel assistentie van Russische ijsbrekers aan te pas komen. Hierdoor liepen de kosten van deze Noordelijke route vooralsnog op.

Wanneer desbetreffende schepen over de nieuwe route zouden varen, zou de gemiddelde reis tussen de 180.000 en 300.000 euro goedkoper worden. Dit betekent dat de handel tussen Europa en China goedkoper zal worden.

Deze ontwikkeling brengt ook problemen met zich mee. Op ecologisch vlak is het een negatieve ontwikkeling, waar ook de scheepvaart rekening mee zou moeten houden. Ook zou de veiligheid van de schepen op de nieuwe route opnieuw bekeken moeten worden.

Bron: DeMorgen.Be ©PiepVandaag.nl Jaimy Visser


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.