Afgelopen week heeft het Amerikaanse Congres (wetgevende instantie van de federale overheid) de Humane Cosmectics Act nieuw leven ingeblazen. De wet verbiedt het testen op dieren voor cosmetica. Het verbod geldt voor zowel eindproducten als ingrediënten. Daarnaast wordt de verkoop van cosmetica welke is getest in andere landen dan de VS uit gefaseerd.

alternatieven
Zoeken naar diervriendelijke alternatieven | Foto: Pixabay

Representative (vertegenwoordiger) Don Beyer die de wet mede heeft gesteund concludeert:

“Het Congres zou permanent een einde moeten maken aan het pijnlijke en onnodige proces van het testen van cosmetica op dieren in dit land. De cosmetica industrie beschikt al over veiligere, goedkopere manieren om cosmetica te testen die niet schadelijk zijn voor dieren. Amerikaanse bedrijven hoeven ook niet te vrezen voor economische risico’s met het aannemen van deze wet, wat ook getuigd van moreel leiderschap.”

Het testen van cosmetica was voor het aannemen van de wet door het Congres niet verplicht, maar werd nog wel veelvuldig gedaan door fabrikanten. Volgens de initiatiefneemster van de Humane Cosmetics Act, Represensative Martha McSally:

“De pijn die dieren ondergaan bij het testen van cosmetica is onacceptabel – van dodelijke dosis testen tot aan irritatie en dwangvoeding testen. Niet alleen zijn deze testen inhumaan, moderne technologie maakt deze testen ook overbodig en duur.”

Het is volgens McSally tijd dat de VS zich aansluit bij de dertig andere landen die opkomen tegen deze verschrikkelijke praktijken door een verbod in te voeren.

De EU kent al een aantal jaren een verbod op dierproeven voor cosmetica. Ook is in de EU de import op op dieren geteste cosmetica verboden. Hiermee is de EU de grootste marktplaats voor “cruelty-free” (vrij van wreedheid) cosmetica. Ook in India, Israël, Zwitserland en Noorwegen zijn vergelijkbare wetten aangenomen. Zo’n 1,8 miljard mensen op onze planeet kunnen alleen nog maar cosmetica kopen die niet op dieren zijn getest. Amerikaanse bedrijven moeten al voldoen aan de wetgevingen van landen die dierproeven verbieden om daar hun cosmetica te kunnen verkopen. Ook andere landen, zoals Taiwan, Turkije en Nieuw-Zeeland hebben dierproeven voor cosmetica in de ban gedaan.

Bronnen: One Green Planet, Animal Welfare Institute ©AnimalsToday Lianne Raat