Dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming Nederland (CIWF) is een petitie gestart tegen de komst van de omstreden megastal van 18.000 varkens in Nijnsel, gemeente Meierijstad. Afgelopen vrijdag gaf het college van B en W groen licht voor de bouw. De gemeenteraad beslist nu definitief op 13 juli. Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Niemand wil deze megastal. Vee-industrie is een ramp voor dieren, milieu en omwonenden. Niet alleen in Meierijstad, maar ook ver daarbuiten, maken mensen zich zorgen. De gemeenteraad moet nú haar verantwoordelijkheid nemen en de komst van de stal tegenhouden. Dit is niet de veehouderij zoals wij die willen in Nederland.” De plannen voor de bouw hebben tot grote protesten geleid bij omwonenden en boerenbedrijven in de buurt. Vorig jaar stuurden al 10.286 mensen uit het hele land via de website van CIWF een e-mail naar de gemeente Sint-Oedenrode, waar de stal destijds toebehoorde, met de oproep geen vergunning te verlenen. De petitie is te ondertekenen op www.ciwf.nl/megastal.

Samengehokte varksn | Foto: CIWF Nederland

8000 keer het zwembad van Meierijstad vullen
Megastallen zijn niet enkel een probleem zijn voor de betrokken gemeente of provincie. De impact op de aarde, zoals milieuvervuiling, verbruik van natuurlijke bronnen en de uitstoot van broeikasgassen gaan veel verder dan de gemeentegrenzen. Zo is bijna 6.000 liter water nodig om 1 kg varkensvlees te produceren.1 Bij 18.000 varkens is dit ruim 6 miljard liter water: daar kun je ruim 2400 Olympische zwembaden mee vullen – of 8000 keer het zwembad van Meierijstad. CIWF streeft naar een duurzame, diervriendelijkere en kleinschaligere veehouderij – megastallen passen hier niet bij.

Nederlanders willen geen megastallen
De meeste Nederlanders willen geen megastallen.2 De provincie Noord-Brabant heeft in 2010 zelfs besloten in principe geen nieuwe megastallen meer toe te staan. De plannen voor de nieuwe stal in Meierijstad dateren echter van vóór 2010.

Compassion in World Farming
Compassion in World Farming is een internationale dierenbeschermingsorganisatie die opkomt voor het welzijn van dieren in de vee-industrie. Zij streeft wereldwijd naar een diervriendelijkere, duurzame en gezonde veehouderij. Voor dieren, mensen en aarde.

1 http://waterfootprint.org/en/water-footprint/product-water-footprint/water-footprint-crop-and-animal-products/

2 Meerderheid Nederlanders wil geen megastallen http://www.nu.nl/binnenland/2448710/meerderheid-nederlanders-wil-geen-megastallen.html

Persbericht CIWF


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.