China versoepelt vanaf juni de regelgeving rond dierproeven in de cosmetica-industrie, na veelvuldige verzoeken van dierenrechtenorganisaties, consumentenverenigingen en de cosmetica-industrie zelf om sommige verplichte tests af te schaffen.

dierproeven
Afbeelding via Wikimedia Commons

Het is iedereen die dierproefvrije cosmetica wil kopen al jaren een doorn in het oog: merken die verklaren geen dierproeven te doen, zelfs natuurcosmeticamerken, brengen hun producten ook op de markt in China. In dit land verplicht de overheid dierproeven op cosmetica, als de gebruikte ingrediënten nog niet in de Chinese database staan. Fabrikanten die in China cosmetica verkopen weten dit en moeten hiermee instemmen.

Zo verklaarde Yves Rocher over de dierproeven voor cosmetische producten in China:

‘Yves Rocher biedt sommige van zijn producten in China aan en wij kunnen u verzekeren dat ze niet op dieren werden getest of ooit getest zullen worden.  In China kan de overheid echter eenzijdig beslissen om cosmetische producten zelf te testen voor ze op haar grondgebied in de handel komen.’

Eindelijk lijkt China gehoor te geven aan de protesten omtrent deze nutteloze dierproeven, een jaar nadat de Europese Unie een compleet verbod op dierproeven voor cosmetica invoerde. Ook voor fabrikanten die wel vasthouden aan hun principes en vooralsnog de (enorme) Chinese afzetmarkt links laten liggen is dit goed nieuws. Wel zal de nieuwe regelgeving in eerste instantie van toepassing zijn voor Chinese producten en op een later moment voor importproducten.

David Neal van Animals Asia verheugt zich over het voornemen van China:

‘Een bijzonder belangrijke ontwikkeling’.

Nu moet blijken of China de daad bij het woord zal voegen.

Bron: HLN.BE ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde