Het houdt de Britse gemoederen al dagen bezig: de reddingsoperatie van veteraan Paul ‘Pen’ Farthing en zijn asieldieren vanuit Kaboel in Afghanistan, ook wel Operatie Ark genoemd. Toen hij woensdag eindelijk een ‘go’ had van de Britse minister Wallace kwam hij met zijn vrachtwagens vol personeel en 173 honden en katten niet door de poorten van de luchthaven in Kaboel. Na 36 uur barre omstandigheden voor de dieren vonden ze eindelijk doorgang tot het vliegveld. Maar doordat de Amerikaanse president Joe Biden plotseling de regels veranderde, was het team gisterenavond genoodzaakt rechtsomkeert te maken. Farthing: “Mijn missie houdt hier op.”

Operatie Ark vanuit Kaboel lijkt mislukt
Asielkat wacht tevergeefs op de evacuatie uit Kaboel | Foto: screenshot video Viktor Larkhill/YouTube

Farthing en zijn team hebben het vliegveld verlaten en zijn inmiddels terug bij hun dierenopvang in Kaboel. Paul Farthing is een oud-marinier, die diende in Afghanistan. Na zijn dienst opende hij een dierenasiel in Kaboel: Nowzad. Na 36 uur tussen hoop en vrees te hebben geleefd aan de poorten van de luchthaven, komt er een einde aan de missie van Farthing: zijn personeel en zijn asieldieren in veiligheid brengen, het land uit. Operatie Ark is mislukt, zo bevestigt hij ook aan een interview met de Britse boulevardkrant The Sun.

Mensen én dieren, niet óf óf

Eerder deze week kreeg de Britse veteraan Farthing toestemming van de Britse overheid om zijn 173 honden en katten uit een asiel uit Kaboel te evacueren.
.

.
De toestemming om de dieren te evacueren had nogal wat voeten in aarde, want de Britse minister van Defensie, Ben Wallace, vond een vlucht met dieren niet gepast, terwijl er zoveel mensen uit Afghanistan willen vluchten. Volgens Farthing kon het naast elkaar bestaan, want de dieren zouden in het laadruim worden vervoerd, waardoor er in het vliegtuig voldoende plek was voor Afghaanse evacués. Overigens heeft de organisatie zelf een vliegtuig ingehuurd, betaald uit donaties. Na druk vanuit de publieke opinie ging Wallace overstag en kreeg Farthing toestemming om met zijn personeel én de dieren het land te verlaten. Maar het grote probleem was doorgang krijgen tot het vliegveld.
.

.
Urenlang stonden ze met vrachtwagens, waarin de honden en katten in kratten werden vervoerd, in de verzengende hitte. Vast voor de poorten van het vliegveld. Wanhopig vroeg Farthing de taliban hem doorgang te geven, om te voorkomen dat de dieren van de hitte stierven. Al snel bleek dat de taliban hadden toegestemd, maar dat Britse soldaten het team zouden laten wachten.
.

Operatie Ark vanuit Kaboel lijkt mislukt
Honden in het asiel van Paul Farthing | Foto: screenshot video Viktor Larkhill/YouTube

Bekijk de stressvolle omstandigheden van de dieren gistermiddag (klik op de tweets om de filmpjes te zien):
.

Operatie Ark vanuit Kaboel lijkt mislukt

Operatie Ark vanuit Kaboel lijkt mislukt

.
Vanuit zijn dierenasiel in Kaboel gaf Farthing donderdagavond, na het mislukken van de hele operatie, een interview aan de BBC:

“Ik was op het vliegveld van Kabul. Ik was 300 meter binnen. Het heeft ons 36 uur gekost om dat te bereiken. Ik had al mijn personeel, alle honden en katten, binnen die 300 meter. We zijn door een hel gegaan om daar te komen. De taliban heeft wapens op onze gezichten gericht.”

Tot overmaat van ramp veranderden de omstandigheden en kwam Operatie Ark op losse schroeven te staan:

“We kwamen aan op het vliegveld en vlak voor de aanval kregen we te horen dat Joe Biden het beleid had veranderd over wie het vliegveld op mag. Hoewel mijn personeel toestemming had gekregen van de Britse overheid, accepteerde de taliban hun papieren niet. Omdat hen is opgedragen alleen mensen binnen te laten met een paspoort met een visum erin.”
.

Operatie Ark mislukt, wat nu?

Het team met de vrachtwagens met honden en katten werd gedwongen het vliegveld te verlaten. Dan vinden de aanslagen plaats en ontstaat er nog grotere chaos. Inmiddels zijn ze terug bij de opvang. Farthing is aangeslagen. Wat nu?

“Mijn missie om hen uit Afghanistan te halen is zojuist beëindigd, omdat Joe Biden het heeft tegengehouden. Ik kan de president van de Verenigde Staten niet overstemmen. Hij heeft gezegd welke papieren ze nodig hebben om blijkbaar op het vliegveld te kunnen komen. Er is niets dat ik kan doen.”

Farthing heeft gezworen in Afghanistan te blijven, totdat hij zeker weet dat zijn dieren en zijn team veilig zijn. Acteur en dierenrechtenactivist Ricky Gervais spreekt zijn steun voor Pen Farthing uit via Twitter. Gervais herinnert mensen eraan waarom mensen zoals Farthing zijn dieren niet achterlaat.

“Op #InternationalDogDay is het belangrijk om te onthouden dat een hond jou nooit zou achterlaten. Dat is waarom held @PenFarthing probeert hetzelfde te doen. #OperationArk”

Operatie Ark vanuit Kaboel lijkt mislukt
Afghanistanveteraan Paul Farthing | Foto: screenshot video Viktor Larkhill/YouTube

Bronnen:

©AnimalsToday.nl