Het team van House of Animals is vanochtend behoorlijk geschrokken van de berichten over opvang Pegasus in Oekraïne. Want daar brak vannacht brand uit waardoor een deel van de opvang is vernietigd. Gelukkig zijn er geen doden of gewonden gevallen. De opvang telt meer dan 700 dieren, die allemaal gered zijn. 

brand
Oekraïne: Opvang Pegasus stond vannacht in brand | Foto: Opvang Pegasus

Wat is er gebeurd? Het gebouw waar de werkers van de opvang wonen stond opeens in brand. Vermoedelijk door kortsluiting. Het vuur verspreidde zich snel naar andere gebouwen van de opvang. Gelukkig konden de dieren op tijd uit alle gebouwen gehaald worden. Het vuur werd gedoofd dankzij hulp van de bewoners van het dorp, de brandweer deed er erg lang over om bij de opvang te komen. Ons contactpersoon in Pegasus:

“We hadden een zware nacht, ik was bang dat alle verblijven in brand zouden vliegen, maar omdat jullie er geld voor gaven, hebben we ze gebouwd met hoogwaardig metaal, en dit heeft de dieren gered! Als de verblijven van hout waren geweest, zouden ze allemaal zijn afgebrand.”

Verloren in brand

Het is dramatisch wat er verloren is gegaan met de brand:

  • Zestien ton aan voedselvoorraad voor vier maanden. Het gaat om droogvoer en granen voor honden, katten, paarden, ezels, kameel Yasha en vogels.
  • Het gebouw waar de puppies verbleven is volledig afgebrand. Gelukkig zijn de puppies gered!
  • Het huis waar de werkers woonden is afgebrand. Het gaat hier om twee families die nu dakloos zijn geworden.
  • Alle ramen in de getroffen gebouwen zijn gesprongen. Ook is er schade van de balken van de dakbedekking met instortingsgevaar als gevolg.
  • Ook omheiningen zijn getroffen.

 

In het huis woonden twee kinderen, werkers en vrijwilligers. Ze konden in eerste instantie het huis niet uit, want de deur stond in brand. Gelukkig konden ze uit een raam zonder tralies klimmen, anders hadden ze het mogelijk niet overleefd. Ook waren er dieren in de woning, ook zij konden gered worden. Wel hebben zij rook ingeademd en zowel de mensen als de dieren moesten medische zorg krijgen.

“Om eerlijk te zijn, we zijn in shock, er is hier oorlog en er zijn elke dag bommen, en er was ook een brand in de schuilkelder, er is geen huis meer, mensen kunnen nergens wonen, er is geen opvang, er is geen eten voor de dieren… Ik was erg bang, als het vuur het hooi of de houten omheiningen had geraakt, zou de hele opvang zijn afgebrand.”

Hongersnood dreigt

Pegasus heeft voor maar drie dagen voedsel over. House of Animals leeft ontzettend mee met alle werkers en vrijwilligers van Pegasus! We kunnen niet anders dan jullie vragen om een donatie te doen, zodat ze op zijn minst aan voer kunnen komen voor de komende weken. Want zonder voedsel breekt er hongersnood uit in de opvang. Jullie hulp is essentieel om deze dieren te redden.

  • Blijf de dieren in nood alsjeblieft steunen: klik hier
  • Lees ook:

House of Animals helpt dieren in Oekraïne: Pegasus en de oorlog (video)

©AnimalsToday.nl / House of Animals Estefania Pampin Zuidmeer