Nederland kon het afgelopen jaar meekijken met het sappige liefdesleven van visarend 7TG uit de Biesbosch. Na veel tegenslagen lijkt het erop dat de visarend toch een sprookjeseinde heeft.

sprookjeseinde
#GNvdD: Sprookjeseinde voor visarend uit de Biesbosch na dramatisch jaar (foto is illustratief) | Foto: publiek domein

Maandenlang bouwde visarend 7TG uit de Biesbosch zoals elk jaar aan zijn nest. Maar dit jaar was anders dan voorgaande jaren. Jarenlang werd 7TG vergezeld door zijn vrouwtje, met wie hij 17 jongen heeft gekregen, maar dit jaar riep hij tevergeefs om haar. Waarschijnlijk leeft zij niet meer. Volgens bioloog Auke-Florian Hiemstra is het mogelijk dat het dier liefdesverdriet had. “Die beesten hebben ook een ritme en het idee dat ze een partner zoeken. Er gebeurt meer in die koppen dan we denken”, zei de bioloog. 7TG is al een tijd te volgen via de webcam ‘Beleef de Lente’ van Staatsbosbeheer. Daar was de eerste maanden alleen de rouwende 7TG te zien, maar daar kwam veel verandering in.

Turbulent liefdesleven voor visarend

Een nieuwe vlam?

Na maanden van rouw leek er in juli namelijk eindelijk een lichtpuntje te zijn: 7TG kreeg een nieuwe vlam. “Een forse dame met een donkere rug en een behoorlijk wit kleed aan de voorkant”, zo omschreef boswachter Harm Blom het dier. Maar 7TG was niet de enige die een oogje had op deze dame en al snel leek de Britse S2 er met haar vandoor te gaan. Toen veranderde alles in augustus met de komst van nieuwe visarenden die de Biesbosch als tussenstop gebruiken naar het zuiden. “7TG was nog steeds bezig met die dame, terwijl S2 zijn aandacht verloor door de komst van de nieuwe dames”, legde Blom uit. Daarna ging het snel. Vanaf eind augustus leken 7TG en zijn nieuwe vrouwtje onafscheidelijk.

“We zagen ze tot ver in september vaak in het avondlicht samen op het nest. De vrouw roept vanaf het nest de man en 7TG reageert.”

Dat de dieren veel tijd met elkaar doorbrachten en pas laat naar het zuiden vertrokken, wijst er volgens de boswachter op dat ze aan hun band werkten.

Sprookjeseinde

Intussen zijn de dieren al een paar dagen niet meer te zien op de webcam. Dit kan betekenen dat ze nu allebei voor de winter naar het zuiden zijn vertrokken. Dat doen ze los van elkaar. In het voorjaar keert 7TG weer terug naar de Biesbosch en als het meezit, zijn nieuwe vlam ook. Waar zijn jaar dramatisch begon, lijkt er nu toch een gelukkig einde te zijn voor 7TG. Blom:

“Hij heeft hard moeten werken, maar het is hem wel gelukt.”

Bron:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma