De Leidse bioloog Roelant Jonker is woensdagnacht in zijn eigen tuin gearresteerd. Bij de aanhouding werd er pepperspray gebruikt. Op het moment dat de politie hem aansprak was hij met een zaklamp op zoek naar snuitkevers die in de nacht actief zijn.

bioloog
Leidse bioloog in eigen tuin gearresteerd | Foto: Pixabay

Roelant Jonker staat bekend in Leiden als een bioloog die veel doet om de stad te vergroenen. Hij heeft een tuin gericht op het lokken van vlinders en vogels en op milieuvriendelijke wijze probeert hij de schade die door snuitkevers aangebracht wordt aan de planten te beperken. Woensdagnacht reden agenten tijdens hun surveillance door Leiden en zagen Jonker, vlak na middernacht, met een brandende zaklantaarn lopen. Politie Den Haag over het optreden van de agenten in Leiden:

“Hoewel zij de man herhaaldelijk uitgelegd hebben dat het voor hen vreemd was dat er midden in de nacht iemand met een brandende zaklamp door de straat liep, weigerde hij uitleg te geven over zijn aanwezigheid op straat op dit nachtelijke uur.”

AnimalsToday.nl heeft zowel de politie als bioloog Jonker gesproken. Jonker gaf aan uitgelegd te hebben dat hij op zoek was naar snuitkevers en ervaarde verder geen ruimte om zijn verhaal te doen. Hierna werd hem om zijn paspoort gevraagd.

Jonker:

“Het is niet zo dat ik ergens naar binnen aan het schijnen was of zo, ik was gewoon planten aan het checken, zoals ik al tien jaar doe.”

Jonker is vervolgens naar binnen gegaan om zijn legitimatiebewijs te gaan zoeken, maar hij kon zijn paspoort niet zo snel vinden. Hij is toen naar buiten gegaan om zich te excuseren, en werd aangehouden. Hij wilde nog even teruglopen om de deur te sluiten en zijn vriendin te waarschuwen dat hij mee naar het bureau moest. Daarop stapte de politie zijn tuin in zonder toestemming van Jonker. Daar is een discussie uit ontstaan die eindigde met het gebruik van pepperspray waarop de arrestatie van Jonker met handboeien volgde. Volgens de politie werd één van de agenten geduwd.

Politie Den Haag:

“De man heeft meerdere malen de gelegenheid gekregen zijn aanwezigheid op straat te verklaren en om zich te legitimeren, maar heeft daar geen gebruik van gemaakt. Mocht meneer inderdaad van plan zijn een klacht te doen, dan zal deze op de daartoe gebruikelijke wijze in behandeling genomen worden.”

Jonker is ontdaan door deze gebeurtenis. Hij begrijpt dat de politie het vreemd vindt om ’s nachts iemand aan te treffen met een zaklamp, maar de wijze waarop er is opgetreden vindt hij onterecht. Er is onmiddellijk vanuit gegaan dat hij met criminele activiteiten bezig was.

“Het is een traumatische ervaring geworden, het geweld was buiten alle proporties. Ik ben erg geschrokken dat dit kan gebeuren. Ik ben gewoon een bioloog die helpt om het groen mooi te houden en dat ik vervolgens met grof geweld uit mijn eigen woning word getrokken, gaat wel een beetje ver.”

Hij heeft ook een boete gekregen. Hij gaat bezwaar maken tegen het politiegeweld en de manier waarop zijn arrestatie is afgehandeld. In de nacht van donderdag op vrijdag gaat hij zoals gewoonlijk weer op zoek naar snuitkevers.

@AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer