Op 14 augustus werd Haïti getroffen door een aardbeving van 7.2 op de schaal van Richter, een aantal dagen later gevolgd door de tropische storm Grace. Wederom een enorme klap voor de mensen en dieren op dit toch al door rampspoed geteisterde deel van de wereld. Hulp komt op gang, maar wordt ernstig belemmerd door overstromingen, storm en bandieten die de wegen blokkeren. De omvang van de schade is nog niet vastgesteld, maar het ziet er somber uit, ook voor de in het rampgebied levende dieren.

aardbeving
Nog geen zicht op de duizenden getroffen dieren door aardbeving op Haïti | Foto: Pixabay

De omvang van de ramp is nog onduidelijk

“Het is nu nog te vroeg om de precieze impact van de beving en de tyfoon in te schatten”, aldus Kelly Donithan, directeur dieren in nood van de Humane Society International, “maar als ik het vergelijk met de rampen in 2010 en 2016, dan verwacht ik dat duizenden dieren gewond, gevlucht, vermist, uitgehongerd of ziek zijn.”

Heftige natuurverschijnselen

Het epicentrum van de aardbeving lag nabij het stadje Les Cayes, en bereikte vandaaruit het hele zuidwestelijke schiereiland van het Caribische eiland. Het is niet de eerste keer dat het eiland met natuurgeweld te maken krijgt. U herinnert zich vast nog wel de grote aardbeving in 2010, waarbij ruim 300.000 doden vielen, en waar een wereldwijde hulpactie voor op gang kwam. Of de enorme ravage na de tyfoon van 2016. Ook tussen deze uitschieters door heeft het eiland regelmatig last van aardschokken, hevige regenbuien en storm. Dit komt onder meer omdat het eiland zich bevindt op de grens van meerdere bewegende aardplaten.

Noodhulp voor dieren na orkaan Matthew

Rijke flora en fauna

Deze situatie is allerminst bevorderlijk voor het leven op het toch al straatarme eiland, waar het grootste deel van de bevolking moet leven van een stukje land en een paar koeien of geiten. Het natuurgeweld treft ook deze paarden, koeien, ezels, honden, geiten, schapen, varkens en kippen, gehouden als boerderij- of als gezelschapsdier. Bovendien kent het tropische Haïti een rijke diversiteit aan wilde flora en fauna, met vogels, reptielen en zoogdieren, waaronder enkele inheemse soorten die alleen in deze regio voorkomen (zoals de knaagdieren zagoeti en solenodon).

Structurele hulp

De Humane Society bekijkt momenteel welke hulp geboden moet worden, op de korte en de lange termijn. Zo brengt ze in kaart of er behoefte is aan extra dierenartsen voor directe zorg en assistentie, en hoe kan worden meegedacht over mogelijkheden om Haïti beter bestand te maken tegen rampen in de toekomst. Dit is nodig want de problemen zijn structureel en ingrijpend. Er is een tekort aan schoon drinkwater, de oogst van maïs en platanen schiet tekort en de infrastructuur op het eiland is kapot, of wordt door bendes en plunderaars geblokkeerd.

Hulp voor dieren komt moeizaam op gang

Net als organisaties als IFAW, World Animal Protection en Peta, probeert de Humane Society zicht te krijgen op de situatie, maar dat is gezien de situatie geen makkelijke opgave. Er gaan geen vluchten meer naar en van het eiland, en er zijn geen plaatselijke kantoren die in het gebied kunnen werken. Voorlopig moet men het doen met incidentele informatie van individuele medewerkers en contacten die op het eiland aanwezig zijn. De toekomst zal uitwijzen of het ook deze keer weer, net als in 2010, gaat lukken om samen de miljoenen dieren van Haïti te helpen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Laura Lancée